Hlavní obsah

Za Viktoriagruppe padlo první obvinění. Generál Páleník se ale cítí podveden

Policisté obvinili exšéfa Správy státních hmotných rezerv Páleníka kvůli aféře se skladováním nafty.

 

Reklama

První obvinění v aféře skladování nafty míří na exšéfa státních rezerv a jeho náměstka.

Článek

Protimafiánská policejní centrála obvinila bývalého šéfa Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka kvůli aféře se skladováním nafty.

Páleník a jeho náměstek ve správě hmotných rezerv Tomáš Perutka jsou v této vleklé kauze prvními obviněnými.

Podle obvinění podepsali s firmou Viktoriagruppe, která pro stát naftu skladovala, dodatek smlouvy, jenž je nevýhodný.

Škodu detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu podle informací redakce vyčíslili na 160 až 180 milionů.

Pro Ondreje Páleníka, který před angažmá v SSHR stál v čele vojenské tajné služby, je to další problém s policií. V roce 2013 byl obviněn ve známé kauze sledování někdejší manželky premiéra Petra Nečase a dodnes v ní stojí před soudem jako obžalovaný.

Nové obvinění Seznamu sám Páleník potvrdil.

„Byl jsem v podstatě ‚Viktoriagruppebijec‘, přišel jsem tam udělat pořádek, neprodlužoval jsem s nimi žádné smlouvy, které by zřejmě znamenaly velkou ztrátu pro tento stát - a nakonec mě někdo obviní z toho, že jsem jim napomáhal. Je to úplně absurdní. Člověk se může jen dohadovat, co to má za cíl,“ řekl ke svému stíhání bývalý šéf Vojenského zpravodajství.

Páleník dodal, že se cítí podvedený. „Podepsal jsem to na základě všech podřízených. Pokud je tam něco špatně, tak já v tom rozhodně nejedu, ale byl jsem sám podveden,“ řekl.

Veterána operací v Afghánistánu detektivové stíhají pro porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dodatek o prázdném skladu

Podle informací Seznamu se v případu jedná o dodatek, který Páleník podepsal jen pár měsíců po svém nástupu do čela Státní správy hmotných rezerv v roce 2012.

Od uzavření smlouvy se společností Viktoriagruppe platila správa rezerv každý měsíc čtyři miliony korun společnosti Mero (vlastněné státem – pozn. red.) za nádrže ve středočeské Nelahozevsi. Viktoriagruppe v nich skladovala palivo, které však v roce 2010 převezla do bavorského Kraillingu.

Od té doby za sklad měla platit nájemné Viktoriagruppe. Jenže to se změnilo v dubnu 2013. Právě tehdy podepsal Páleník klíčový dodatek a za nevyužívaný sklad Meru opět platila správa rezerv.

„Nevím, proč to bylo podepsáno. Já bych takový dodatek nepodepsal. Snad jen kdyby se do té prázdné nádrže okamžitě přivezla ropa,“ komentoval sporný dodatek současný šéf správy rezerv Pavel Švagr serveru Lidovky.cz, který na jeho existenci upozornil.

Reklama

Doporučované