Hlavní obsah

Za zdmi přeplněné věznice. Atmosféra houstne, ženy už umí to samé, co muži

Rozhovor s ředitelkou ženské věznice Gabrielou Slovákovou.

 

Reklama

Běh se žlutou stužkou má upozornit na to, že i vězni mají právo na druhou šanci, zejména na to pracovat.

Článek

Emancipace došla i do českých věznic.

Počet odsouzených žen se zvyšuje a páchají stejné trestné činy jako muži. Podle ředitelky ženské věznice Gabriely Slovákové je však specifikem žen, že častěji překračují zákon kvůli partnerovi.

„Málokdy se stane, že žena sama od sebe začne vařit drogy nebo organizovat loupeže,” tvrdí Slováková, která je vystudovaná psycholožka. Ve věznici ve Světlé nad Sázavou si odpykává nejvíc odsouzených tresty za krádeže a podvody, nejčastěji pak ve spojitosti s drogami.

Přeplněná věznice

Věznice je stejně jako většina v České republice přeplněná a atmosféra v ní podle Slovákové houstne. Může za to i fakt, že Česko jde opačným směrem než zbytek světa a zavírá čím dál víc lidí i za méně závažné trestné činy.

„Když někoho zavřeme třeba za dluhy, tak se tím situace nevyřeší, tím spíš nebude své závazky splácet, když je ve vězení,” tvrdí. Je podle ní potřeba změnit trestní politiku a pracovat s lidmi jinak.

Jak Marie (23 let), vězeňkyně ze Světlé nad Sázavou, trénovala na Běh se žlutou stužkou:

Ženská věznice: rozhovor s vězeňkyní Marií.

Nejhorším trestem je podle ní pro vězně ztráta soukromí a kontaktu s rodinou. Ve věznici mají ale taky oddělení pro matky s dětmi, kde si odsouzené mohou odsedět tresty s malými dětmi do tří let. Nedojde tak ke zpřetrhání mateřských vazeb, a navíc děti fungují jako motivace k lepšímu životu. „Lidé často reagují rozpačitě na fakt, že tu máme malé děti za mřížemi, ale vše je jim uzpůsobené tak, aby nestrádaly. Často se tu mají lépe než doma,” tvrdí Slováková.

Druhá šance

Vězni si podle ní zaslouží druhou šanci. Se záznamem v rejstříku trestů je ale pro bývalé vězně těžké najít si na svobodě zaměstnání. Na tento problém má upozornit Běh se žlutou stužkou - Yellow Ribbon Run, který Slováková v České republice založila. Letos se koná druhý ročník akce. Největší zastoupení běžců bude součástí charitativní běžecké akce O2 Pražské štafety, která proběhne 14. června. Do projektu se zapojí celkem 480 běžců z 19 zemí světa. Mezi nimi poběží i tři odsouzené ze Světlé.

Reklama

Související témata:

Doporučované