Hlavní obsah

Za Zemanem byl opět lékař. Prezident nemá chuť k jídlu, řekl Babiš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman při propuštění z nemocnice.

Reklama

aktualizováno •

Jde už o druhou návštěvu lékaře v tomto týdnu. Hrad trvá na tom, že zdravotní stav prezidenta je dobrý.

Článek

K prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán ve čtvrtek odpoledne znovu přijel jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Potvrdila to mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zavoral po setkání s prezidentem žádný komentář neposkytl.

„Mohu potvrdit, že je na dnešní den naplánována lékařská návštěva pana profesora Zavorala u pana prezidenta,“ uvedla bez dalších podrobností Zinke.

Podle Ovčáčka jde o plánovanou návštěvu. Naposledy byl u prezidenta jeho ošetřující lékař v pondělí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu prezidenta republiky je informován. Zeman podle něj nemá chuť k jídlu, nemá dostatek živin, a právě to nyní řeší Zavoral.

Další detaily o Zemanově zdravotním stavu Babiš nemá, neví tedy, zda má prezident problémy s játry, jak se objevilo v médiích. S prezidentem by se měl Babiš setkat v neděli odpoledne, dodal.

Podle informací médií Zavoral už v pondělí doporučoval prezidentův návrat do nemocnice. Hrad tvrdí, že prezidentův zdravotní stav je dobrý a že se v pátek účastní voleb. V neděli má naplánované živé vystoupení na televizi Prima.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční.

Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze.

V posledních dnech se ale objevují zprávy, že Zemanův zdravotní stav se výrazně zhoršil. Serveru iRozhlas.cz a Deníku N sedm anonymních zdrojů potvrdilo, že prezident trpí hromaděním tělní tekutiny v dutině břišní. Jde o stav spojený s jaterními problémy – že takové potíže prezident má, uvedl veřejně například exprezident Václav Klaus.

Reklama

Doporučované