Hlavní obsah

Za zvuků fanfár dnes otevřela dominanta Hradce Králové Bílá věž

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Po dvou měsících se dnes za zvuků fanfár otevřela v historickém centru Hradce Králové Bílá věž. Otevírací doba renesanční dominanty města bude zatím od středy do neděle od 10:00 do 18:00.

Článek

V pondělí 18. května od 9:00 se jako výraz díků všem, kteří v první linii bojovali s onemocněním covid-19, rozezní zvon Augustin, sdělila dnes ČTK Lucie Šubrtová z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která Bílou věž provozuje.

Třetí největší zvon v ČR je možné slyšet jen několikrát do roka, při významných příležitostech. Naposledy se rozezněl 1. ledna 2020. „Zvon Augustin se opět po dlouhé odmlce rozezní v první den po ukončení nouzového stavu,“ řekla ČTK Šubrtová.

První veřejné zvonění pak bude možné navštívit 3. července při výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866.

Vstup na Bílou věž se stále řídí přísnými hygienickými pravidla, samozřejmostí jsou ústenky či dezinfekce. Současné omezení otevíracích dní platí do odvolání, výhledově do konce května. Poslední vstupy jsou možné 60 minut před koncem otevírací doby, tedy v 17:00.

„Doufáme, že s příchodem letních měsíců a pozitivním vývojem koronavirové situace dojde opět k rozšíření na obvyklý celotýdenní provoz,“ uvedla Šubrtová. Za běžných okolností je Bílá věž až na výjimky otevřena celoročně.

Památka se letos připojila k výročním akcím u příležitosti 140 let od narození architekta a významné osobnosti hradeckých dějin Josefa Gočára. Ten spolu s Janem Kotěrou a dalšími architekty významně zasáhl do moderního podoby města. Návštěvníci tak budou mít od 1. června možnost při výstupu na Bílou věž se na dotykových obrazovkách seznámit se životem a dílem Josefa Gočára. Více informací o akcích a novinkách na Bílé věži jsou na webu.

Bílá věž je symbolem města, je z ní výborný výhled do okolí. Ročně památku navštíví tisíce lidí. Asi osmitunový zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509, celých 72 let zvonil ve zvonici na hřbitově u svatého Ducha. Od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže. V roce 2008 byl znovu vysvěcen a opět začal po více než 40 letech zvonit.

Reklama

Doporučované