Hlavní obsah

Záběry přímo z akce. Íránské komando zajalo vietnamský tanker

Bez komentáře: Záběry přímo z akce. Íránské komando zajalo vietnamský tanker.Video: AP

 

Reklama

Jak sdělili agentuře AP zástupci Pentagonu, Írán zabavil ropný tanker plující pod vietnamskou vlajkou minulý měsíc v Ománském zálivu. Mezi Hanojí a Teheránem nyní probíhají jednání ohledně propuštění posádky.

Článek

Jeden z oslovených úředníků uvedl, že Íránské revoluční gardy převzaly 24. října kontrolu nad plavidlem MV Southys, které se plavilo pod vietnamskou vlajkou. Americké síly, které v oblasti operují, celou akci monitorovaly, ale poté, co loď vplula do íránských vod, se rozhodly nezasahovat.

Na videu zveřejněném revolučními gardami jsou záběry z íránského sledovacího dronu, který sleduje tanker v Ománském zálivu.

Následně na jeho palubě přistanou těžce ozbrojená íránská komanda, která zajistí posádku a tankeru se zmocní. Celou akci podporují bojové čluny a menší íránská bojová loď.

Status a složení posádky Sothys nejsou zcela známy. V lodní databázi byl jako poslední registrovaný vlastník plavidla uveden OPEC Petrol Transportation Co., firma s hanojskou adresou.

Motiv zabavení zůstává stále nejasný. Úředníci vietnamské ambasády ve Washingtonu na žádost AP o komentář nereagovali. Webový portál MarineTraffic, který poskytuje informace o námořním provozu, uvedl, že se loď MV Southys se vyskytovala během úterý u íránského přístavu Bandar Abbás. Podle posledních zpráv tam stále kotví.

Agentura AP dále uvádí, že Írán podává o incidentu jiné informace než USA. Íránská televize ve své reportáži uvedla řadu protichůdných zpráv o konfrontaci mezi revolučními gardami a 5. flotilou amerického námořnictva. Státní televize se snažila celou událost označit za akt americké agrese proti Íránu, kdy podle jejího tvrzení americké námořnictvo zadrželo tanker s íránskou ropou a garda ho osvobodila a dopravila zpět do Islámské republiky.

Na dotaz ohledně tvrzení Íránu o americké agresi tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby odpověděl, že je to lež a označil právě Írán za toho, kdo se jako první 24. října zmocnil v Ománském zálivu plavidla. „Je to falešné tvrzení,“ řekl Kirby. „Jediný, kdo se něčeho zmocnil, byl Írán,“ dodal.

Kirby uvedl, že vstup vojenských jednotek na palubu a zabavení plavidla „představuje do očí bijící porušení mezinárodního práva, které narušuje svobodu plavby a volný pohyb obchodu“.

Íránské obsazení plavidla je zatím poslední v sérii únosů a výbuchů, které otřásly Ománským zálivem. Záliv se nachází poblíž Hormuzského průlivu, úzkého ústí Perského zálivu, jímž prochází pětina veškeré obchodované ropy.

Podle čtvrteční zprávy agentury Reuters zahájil Vietnam s Íránem vyjednávání. Mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí řekl, že se jednání vedou na „diplomatické úrovni s cílem zajistit bezpečnost vietnamským občanům“.

Kapitán plavidla se podle mluvčího spojil telefonicky s velvyslanectvím 27. října a řekl, že se s posádkou zachází dobře a všichni její členové jsou zdraví.

„Ministerstvo zahraničí bude situaci nadále bedlivě sledovat a spolupracovat s íránskými úřady na vyřešení případu v souladu se zákony a zároveň přijme nezbytná opatření k zajištění legitimních práv a zájmů vietnamských občanů,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované