Hlavní obsah

Záběry z vrtulníku: hasiči zachraňují muže z ledové pasti. Zamrzlé rybníky začínají být extrémně nebezpečné

Tonoucího nakonec z vody zachránili hasiči, a to za použití lana a desky. Vrtulník byl na místě v pohotovosti, připraven v případě komplikací zasáhnout.Video: A. Truhlář, LZS Hradec Králové

 

Reklama

V jediném týdnu měli hasiči a záchranka z Hradce Králové už druhý zásah u případu, kdy se člověk propadl na zamrzlé vodní ploše. „Tentokrát zasahovali hasiči spolu se záchranáři na Starochlumeckém rybníku u Chlumce nad Cidlinou, kde jezdil muž na speciálně upraveném vozítku taženém drakem, takzvaném kite buggy, ale led se pod ním prolomil,“ upřesnila pro Seznam.cz mluvčí záchranářů Martina Götzová. Podívejte se na video z kabiny vrtulníku.

Článek

Hasiči na místo dorazili s velkým člunem a z Hradce Králové vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby s hasičem – leteckým záchranářem na palubě, připraveným na záchranu z vody v podvěsu.

Tonoucího nakonec z vody zachránili hasiči, a to za použití lana a desky. Vrtulník byl na místě v pohotovosti, připraven v případě komplikací zasáhnout. Muže si převzali na břehu do péče záchranáři. „Ošetřovali jsme muže, rok narození 1952. Po prvotním ošetření a poskytnutí tepelného komfortu jsme jej transportovali podchlazeného vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice,“ vysvětlil pro Seznam.cz mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Hasiči a záchranáři společně varují: pokud přesto lidé plánují využít přírodní led pro zimní sportování, měli by být maximálně opatrní a dodržovat základní bezpečnostní opatření. Zejména je potřeba zkontrolovat tloušťku ledu. Pro bezpečný pohyb by měla být minimálně 10 až 12 centimetrů. „Lidé by měli pamatovat na to, že i ve stojatých vodách dochází k proudění vody a led může mít na celé ploše různou tloušťku. Je potřeba dávat pozor na možné praskliny nebo díry vysekané od rybářů. Jakmile zaznamenáme, že led křupe nebo praská, ihned si lehneme na břicho a vracíme se zpět tou samou cestou, kterou jsme po ledě šli,“ dodala Götzová.

V Třebani skončily pod ledem dvě děti

Podobné potíže ale hlásí i další kraje. V Hlásné Třebani na Berounsku se propadl let pod dvěma nezletilými. „Záchranáři je kvůli podchlazení odvezli do pražské motolské nemocnice,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Podle mluvčí středočeské krajské policie Lucie Novákové bruslily děti ve věku 12 a 16 let na zamrzlé řece Berounce. Led již podle odborníků není dostatečně pevný a dochází k jeho rychlému odtávání.

Policie měří v Ústeckém kraji sílu ledu na rybnících

Poříční policie proto měří v Ústeckém kraji sílu ledu na rekreačních plochách, které využívají bruslaři. Policie doporučuje bruslařům sledovat počasí a vývoj ledu na konkrétní ploše dlouhodobě. Laickým pohledem u náhodně vybrané plochy sílu ledu neodhadnou. „Led mizí rychle. Říká se, že co stupeň, to centimetr dolů,“ doplnil zástupce vedoucího poříční policie Martin Racek. Bezpečná síla ledu je podle vodní záchranné služby 25 centimetrů. Lidé přitom bruslí i na plochách, kde má led třeba 12 centimetrů. To už může být podle policie problém.

Reklama

Doporučované