Hlavní obsah

Začal největší festival ledových soch na světě

Jako jednu z atrakcí nabízí festival letos 2019 sněhuláků.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Čínské město Charbin hostí největší festival ledových soch na světě. Letos na něm návštěvníci mohou vidět město z ledu nebo obří sochu Buddhy. Festival se stal byznysem s miliardovým obratem.

Článek

Sochaři v čínském Charbinu vyrobili město z ledu. Udělali to v rámci festivalu ledových soch. Začal pátého ledna a Charbin, který leží na severozápadě Číny, ho bude hostit až do pátého února.

Z festivalu se během let stal miliardový byznys. V současnosti se jeho rozpočet pohybuje v desítkách miliard dolarů. Město díky němu turisté považují za jednu z top čínských destinací. Například v roce 2017 vyšplhal počet hostů na 77 milionů.

Některé z atrakcí se pro návštěvníky otvírají ještě před oficiálním začátkem. Mezi nimi se nachází například Charbin Ice a Snow World. Společně zahrnují více než 100 uměleckých výtvorů. Na ně letos tvůrci spotřebovali více než 230 000 metrů krychlových ledu a sněhu.

Mezi sochami můžou turisti nalézt hrad z ledu nebo obří sochu Buddhy. Výtvory pocházejí od umělců z celkem dvanácti zemí. Kromě soch se zde nachází mnoho vedlejších aktivit. Jednou z nich je procházka podél řeky, kterou lemuje 2019 sněhuláků. Dalšími jsou například 3D světelná light show nebo ohňostroj. Počátky festivalu sahají až do roku 1963.

Reklama

Doporučované