Hlavní obsah

Začal souboj o to, kdo a jak povede ČSSD. Po prvních kolech vede Sobotka 3:0

Sobotkova cesta za obhajobou postu šéfa ČSSD o víkendu začala. Zatím to jde hladce.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Ačkoli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka čelil vlně kritiky po neúspěšných volbách v říjnu, zatím mu všechny tři kraje, kde se o víkendu konaly nominační konference, vyjádřily podporu.

Článek

V březnu příštího roku se koná volební sjezd ČSSD, na kterém se rozhodne o dalším předsedovi strany. O víkendu začaly nominační krajské konference, které ukážou, jakou podporu má současný předseda Bohuslav Sobotka mezi sociálními demokraty.

V sobotu v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a v neděli ve Zlínském kraji Sobotka jasně dominoval. Zároveň se z podpory může těšit i ministr vnitra Milan Chovanec, který by podle tří jmenovaných krajů měl zůstat prvním místopředsedou ČSSD.

Na Sobotku se po neúspěšných krajských a senátních volbách v říjnu valila vlna kritiky. Vyvstala otázka, zda má Sobotka pokračovat ve své funkci předsedy ČSSD. Nikdo jiný se ale zatím do volby nového předsedy nepřihlásil.

Poslanec Jeroným Tejc oznámil kandidaturu na prvního místopředsedu strany, Sobotka s ním však spolupráci odmítl.

Tejc prohlásil, že se mu nelíbí současný vývoj v ČSSD. K této kritice se přidal i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten navrhl oddělení funkce premiéra a předsedy ČSSD. Podle Sobotky je to nesmysl.

Předseda krajské organizace ČSSD v Pardubickém kraji a příští ministr pro lidská práva Jan Chvojka reagoval na Zimolův návrh oddělit funkci premiéra a předsedy strany: „Je nesmysl, aby se měnil předseda strany před volbami, aby byl předseda strany někdo jiný než premiér. Já si myslím, že ty důvody jsou logické a že by byla chyba, kdyby předsedou strany byl někdo jiný než Bohuslav Sobotka.”

Reklama

Doporučované