Hlavní obsah

Začala sezóna terénních motorek. Kategorii E1 ovládl Pavel Šmahel

Mistrovství terénních motorek začalo o víkendu v Mariánských Horách.Video: Jan Hrubeš, Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlé stroje v jedné stopě se o víkendu potýkaly s prašnou tratí v Ostravě, Mariánských Horách a zahájily tak mistrovství republiky v cross country. Endura mají v České republice dlouhou tradici. Mistrovských závodů uspořádá Českomoravská asociace motocyklového sportu celkem sedm.

Článek

Terénní motocykly - v Čechách tak slavná endura - zahájily o víkendu 7. a 8. dubna sezonu 2018 závodem Cross Country v Ostravě, Mariánských Horách. Otevřené mistrovství České republiky, pod pořádající Českomoravskou asociací motocyklového sportu, přilákalo na 250 závodníků.

Závodníky nejrůznějších věkových i výkonnostních kategorií čekalo celkem 6 závodů, včetně hobby závodu „O pohár starosty Mariánských Hor 2018”. Přes 6 kilometrů dlouhá trať nabídla celou řadu rychlých pasáží, motokrosových skokánků, přírodních, ale i umělých překážek. Všechny tyto charakteristické prvky definují styl cross country zhruba posledních 30 let a od jezdců vyžadují značnou obratnost, pohotovost a precizní ovládání stroje. Mnohé pády, zastavení běhu motoru či špičkové, takřka akrobatické kousky zkušených jezdců jsou divácky atraktivní a po celý víkend bylo nač se koukat.

Favoritem místního klubu Motosport Ostrava je Jiří Slischka, který všem předvedl znalost tratě a bezchybné ovládání své KTM. Ve své výkonové třídě MČR I byl první v sobotu i v neděli a nechal za sebou Miloslava Škutu, který se musel oba dny smířit se stříbrem. Slischka byl nepřehlédnutelný v rychlých, ale i technických pasážích a nejrychlejší kolo zvládl za 10 minut a 51 sekund.

Ve třídě MČR II sbíral body Vojtěch Sekanina z Enduro klubu Palkovice. V sobotu se mu dařilo na výbornou, ujel o více jak minutu druhému Jakubovi Zábranskému. V neděli o necelou půlminutu podlehl Pavlovi Šmahelovi z SMX Racing Teamu Rudník, Jakub Zábranský sbíral body na třetím místě.

Mistrovství ČR má před sebou dalších 6 víkendových závodů a za necelý měsíc, 5. a 6. května, uvítá dvoudobé i čtyřdobé sportovní stroje westernové městečko Šiklův mlýn.

Reklama

Související témata:

Doporučované