Hlavní obsah

Začalo to Kontem Míša. Teď Nemocnice Na Homolce drží celosvětový rekord

Výzva s Romanem Liščákem: O první operaci gama nožem v Česku a celosvětovém rekordu Nemocnice Na Homolce.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští lékaři si v pražské Nemocnici Na Homolce připsali globální prvenství. S Leksellovým gama nožem provedli zákrok s pořadovým číslem 20 000, což je nejvíc na pracovišti s jediným takovým přístrojem.

Článek

„Dvacet tisíc operací na pracovišti, které má jediný přístroj, je mezník. Je to pro nás výjimečná situace. Operovali jsme pacientku s nezhoubným nádorem. Kdybychom neměli gama nůž, museli bychom klasicky otevřít lebku,“ vysvětluje ve Výzvě neurochirurg a primář oddělení stereotaktické a radiační neurologie Nemocnice Na Homolce Roman Liščák.

Připouští, že výraz „nůž“ je pro dvacetitunový přístroj zavádějící, protože nádory, metastázy, bolest trojklanného nervu a další problémy odstraňuje pomocí paprsků.

„Výrobce chtěl zdůraznit, že efekt je přesně ohraničený, gama záření postihne přesně místo, které chceme, nevyvolává žádná vedlejší ozáření,“ popisuje Liščák, jak přístroj funguje.

Sbírka na 100 milionů

První gama nůž Homolka začala používat už v roce 1992, kdy se na něj v celonárodní sbírce na Konto Míša vybralo neuvěřitelných 100 milionů korun. Akce tehdy změnila vnímání charity v Československu. Sbírku iniciovala Nadace Charty 77, když zprostředkovala operaci Michalovi ze Slovenska ve Švédsku. Vloni zemřel a lékaři jsou přesvědčení, že bez zákroku by se čtyřicítky nedožil.

„Ta operace byla tak drahá, že by na ni rodina nevydělala za patnáct let. Proto vznikla myšlenka koupit tak drahý přístroj. Tehdejší zdravotnictví nemělo možnost, jak ho pořídit a nemocnice byly po stránce vybavení v zuboženém stavu,“ vzpomíná Liščák.

Šlo o osmý přístroj v Evropě. „Dodnes se stane, že někdo z pacientů řekne, že netušil, když si tenkrát kupoval samolepku s medvídkem, že jednou přístroj využije.“ A ani neurochirurg Liščák netušil, že jednou bude mezi operovanými i jeho maminka.

„Měla pokročilé stadium rakoviny prsu s bolestivými kostními metastázemi, po zákroku bolesti odezněly. Vím, že je ošemetné léčit a operovat blízké členy rodiny, ale tady se neoperuje rukama, které by se mohly zachvět. Jsem něco jako programátor a přístroj neumožňuje udělat chybu,“ zdůrazňuje.

Tisíc zákroků ročně

Když se tým z Homolky zapracoval, dokázal udělat 800 zákroků ročně, po výměně původního Leksellova gama nože za modernější typ počet překročil hranici tisíce zákroků ročně – přitom průměr v zahraničí je 350 operací.

„Gama nůž používáme například na zničení maximálně čtyř metastáz. Pokud jich je víc, pacient musí na celkové ozařování, i když víme, že hrozí vedlejší účinky typu výpadků paměti. Náš zákrok by trval třeba celý den a to bychom si mohli dovolit, jen kdyby tu bylo přístrojů víc. S naším jedním děláme průměrně pět zákroků denně,” vysvětluje Liščák.

Kdy budou moci lékaři operovat víc pacientů, případně i nemocné rakovinou s větším počtem metastáz v mozku? Proč prozatím ustoupili od operací pacientů s epilepsií gama nožem? A jak malé děti lze touto metodou léčit? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované