Hlavní obsah

Záchrana tisíců pracovních míst. USA poskytnou aerolinkám miliardy pomoci

Foto: Miguel Ángel Sanz; Unsplash.com

Covid-19 stojí americké letecké společnosti miliony dolarů denně. Ilustrační foto.

Reklama

Americký sněmovní výbor schválil rozšíření Bidenova pomocného balíku o 14 miliard dolarů pro letecké společnosti. Podle aerolinek American Airlines a United Airlines státní pomoc pomůže zachránit tisíce pracovních míst.

Článek

Americký sněmovní výbor schválil ve čtvrtek návrh na poskytnutí dalších 14 miliard dolarů na výpomoc leteckým společnostem zasaženým pandemií covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Schválené peníze pomohou leteckým firmám a jejich dodavatelům s pokrytím výplat zaměstnanců. Jsou součástí širšího krizového balíku, který nyní projednává americký Kongres.

Výbor finančních služeb americké Sněmovny reprezentantů odhlasoval navýšení balíku o 14 miliard dolarů pro letecké společnosti a další miliardu dolarů pro jejich dodavatele.

Prostředky se zahrnou k 1,9 bilionu dolarů, které chce nový prezident Joe Biden během února prosadit na podporu Američanů zasažených probíhající pandemií. S výpomocí pro letecké firmy ve svém původním plánu Biden nepočítal.

Po schválení balíku by se tak americký letecký průmysl dočkal už třetího kola státní výpomoci. Kvůli útlumu poptávky po cestování během pandemie přicházejí letecké společnosti každý den o miliony dolarů. Schválené miliardy tedy vítají.

Firma American Airlines po čtvrtečním hlasování výboru uvedla, že podpůrný program, který pokrývá mzdy zaměstnanců a zabraňuje snižování počtu pracovních míst, považuje za „záchranné lano“ pro členy svého týmu. V minulosti spolu s leteckou firmou United Airlines varovala, že bez další státní výpomoci bude muset v sektoru zaniknout zhruba 27 tisíc pracovních pozic.

Podle Air Line Pilots Association, největšího světového svazu pilotů, „schválené prostředky pomohou zabránit další finanční devastaci, která by vyplynula z donucení leteckého průmyslu propustit desítky tisíc pracovníků“.

Reklama

Doporučované