Hlavní obsah

Zachránce se vrací. Real povolal zpátky Zidana, jeho první zápas bude na TV Seznam

Sestřih toho nejlepšího ze španělské La Ligy.Video: Daniel Andrisák, DIGI Sport

 

Reklama

Real Madrid sice dokázal v rámci 27. kola zvítězit na půdě Valladolidu, ale výkon to nebyl vůbec přesvědčivý. A vedení „Bílého baletu“ se tak rozhodlo reagovat. Prezident klubu Florentino Pérez v pondělí představil staronového kouče – Zinédina Zidana. Francouzský stratég se k týmu vrací po pouhých 284 dnech, smlouvu podepsal do roku 2022.

Článek

Špatné výsledky, ztráta šance na titul, vypadnutí z Ligy mistrů a neúspěch v poháru, to je dosavadní výsledek Realu Madrid v této sezoně. Pro královský klub se jedná o jednu z nejhorších sezon za poslední roky. V Madridu nejsou ani zvyklí měnit trenéry, ale v této sezóně se tak stalo už dvakrát. „Bílý balet“ do sezony vstupoval pod vedením španělského trenéra Julena Lopeteguiho, ten ale u týmu vydržel jen 138 dní. Bývalého reprezentačního „kouče“ Španělska vystřídal na trenérském křesle Santiago Solari.

Bývalý argentinský profesionální fotbalista hrál i za Real Madrid v letech 2000–2005. Nejdříve vedl madridskou rezervu a poté byl povýšen k hlavnímu týmu. Jenže v březnu vypadl se svým týmem z Ligy mistrů, už předtím ztratil boj o titul a vypadl z poháru v zápase proti Barceloně. To vedení Realu Madrid nevydrželo a přivedlo zpět Zinédina Zidana.

Živé přenosy na Televizi Seznam

Real Madrid – Celta Vigo živě v sobotu v 16:15 na Televizi Seznam.

Zinédine Zidane

Francouzský trenér a bývalý profesionální fotbalista strávil v Realu Madrid velkou část své kariéry. Jako hráč odehrál v bílém dresu 155 zápasů a na Santiago Bernabéu i ukončil kariéru. O sedm let později se do španělské metropole vrátil jako asistent Carla Ancelottiho. S italským trenérem spolu dokázali ovládnout Ligu mistrů v ročníku 2013/14. Jenže o rok později nevyhrál Real Madrid ani jednu trofej a Ancelotti byl z funkce hlavního trenéra odvolán. Mezitím přijal Zidane místo u rezervního týmu, které mu pomohlo získat patřičnou trenérskou licenci.

„Zizou“ u Castilly získal zkušenosti a vedení Realu Madrid mu tak nabídlo pozici hlavního trenéra A-týmu. Média i fanoušci ze začátku spekulovali, jestli je Francouz už dostatečně zkušený, aby vedl hvězdy typu Cristiana Ronalda, Sergia Ramose či Luku Modriče. Ale jak se ukázalo, byl. Zidane vyhrál s madridským celkem třikrát po sobě Ligu mistrů a stal se prvním trenérem, který dovedl svůj tým k obhajobě zisku „ušatého poháru“ v historii nového formátu soutěže. Historický zápis ještě vylepšil na konci sezony v roce 2018, kdy vyhrál i potřetí v řadě.

Už před finále milionářské soutěže se spekulovalo, že v tu dobu ještě pětačtyřicetiletý trenér ztratil motivaci klub vést a odstoupí z funkce. Média před soubojem s Liverpoolem i psala, že na odchodu mimo trenéra je i největší hvězda týmu Cristiano Ronaldo. Real Madrid dokázal Liverpool po brance Benzemy a dvou gólech Balea porazit a získal tak vytouženou třetí trofej. Jenže zisk přináší i ztrátu.

Real Madrid po rekordním třetím triumfu v řadě v Lize mistrů přišel v létě i o historicky nejlepšího střelce klubu – Cristiana Ronalda a i trenéra Zinédina Zidana. Jenže každá pohádka má dobrý konec, a tak se francouzský trenér na Santiago Bernabéu ani ne po roce vrací zachránit nejslavnější klub světa, který si prochází velkou krizí. Jestli se mu to povede, můžete sledovat každé pondělí v magazínu Top Fotbal na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované