Hlavní obsah

Zachránit nemocnice před zavíráním oddělení mají sestry z Ukrajiny. Hradecký kraj je verbuje i po ukončení ministerského projektu

Ministerstvo pozastavilo program náboru zahraničních zdravotníků, Královéhradecký kraj je však nabírá svépomocí. Nyni zaučuje ukrajinské sestry, bez nich už se nemocnice neobejdou.

Reklama

Nábor zahraničních zdravotníků doposud usnadňoval projekt Ukrajina, který zaštiťovalo Ministerstvo zdravotnictví. To ho však nedávno pozastavilo, byť personál v českých nemocnicích stále chybí. Krajské nemocnice v Královéhradeckém kraji se proto v náboru zahraničních zdravotnic rozhodly pokračovat svépomocí. V říjnu nastoupilo dalších deset sester z Ukrajiny na intenzivní kurz češtiny, aby mohly co nejdříve posílit stavy v krajem provozovaných špitálech.

Článek

Pěti nemocnicím, které provozuje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, chybí do plného stavu 60 až 70 zdravotníků. Problém už pocítila například interna v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, kde je kvůli nedostatku sester už delší dobu uzavřené celé jedno lůžkové patro.

„Situace není dobrá v žádném z krajů. Chybí nejen lékaři, ale i sestry. Snažíme se účastnit různých pracovních veletrhů a pomocí stipendií motivujeme čerstvé absolventy našich lékařských fakult. To ale nestačí, proto se poohlížíme i v zahraničí,“ říká Aleš Cabicar (TOP09), náměstek hejtmana zodpovědný za oblast zdravotnictví.

Po lékařích z Ukrajiny a fyzioterapeutech z Polska tak do regionu začátkem října přicestovaly zdravotní sestry. „Jde o deset zdravotních sester z Ukrajiny. Jsou to dámy jak s dlouholetou praxí, tak i čerstvé absolventky, které se rozhodly pracovat v Čechách a v některé z našich nemocnic. Holding jim zajistil ubytování, stravu a hlavně intenzivní tříměsíční kurz češtiny, aby se co nejdřív naučily komunikovat s pacienty,“ vysvětluje šéf Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka.

Nábor zahraničních zdravotníků původně usnadňoval projekt Ukrajina nabízený Ministerstvem zdravotnictví. Ten zjednodušoval papírování nutné pro příjezd a zaměstnání zahraničního personálu. Projekt však ministerstvo nedávno pozastavilo, holding se však na základě zkušeností se zahraničními pracovníky rozhodl v náboru pokračovat sám. „Pro nábor ukrajinských sester jsme se rozhodli po loňské zkušenosti, kterou máme s doktory z Ukrajiny. Jsou vstřícní a ke své práci přistupují s maximální zodpovědností,“ popisuje dosavadní působení zahraničních zdravotníků mluvčí holdingu Magdaléna Doležalová.

Všech deset zahraničních sester musí zvládnout intenzivní tříměsíční jazykový kurz a následně složit aprobační zkoušku na Ministerstvu zdravotnictví. Poté budou dle dohody umístěny do zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji. „Nedostatečné odbornosti se neobáváme. Jejich znalosti a dovednosti se prověřují už v průběhu jazykových kurzů a při konzultacích s budoucím zaměstnavatelem,“ říká Procházka. Nastoupit do zaměstnání by podle Doležalové sestry měly začátkem příštího roku.

Průměrná mzda zdravotnického asistenta v České republice činí 21 655 korun hrubého, zdravotničtí záchranáři a zdravotní sestry mají průměrně o tři tisíce korun více. I to je jeden z důvodů, proč je zdravotníků v Česku takový nedostatek. „Je to prosté, zdravotníci pracují v náročných podmínkách a za chabou mzdu. Proto je jich málo. Jiná cesta, než se poohlížet v zahraničí, zatím není,“ konstatuje proděkanka Lékařské fakulty v Hradci Králové Hana Langrová.

Reklama

Doporučované