Hlavní obsah

Záchranná služba dostala šest nových sanitek za 25 milionů Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dostala šest nových sanitek za více než 25 milionů korun. Nahradí starší vozy. Pokračuje tím obměna vozového parku záchranné služby, kterou Liberecký kraj začal před několika lety.

Článek

Už v únoru dostali záchranáři desítku nových vozů. Mimo provoz ale stále zůstává pět aut, která byla kontaminována při výbuchu v Hamru na Jezeře loni v listopadu. V Česku není nikdo, kdo by zaručil, že jsou po dekontaminaci bezpečná pro další provoz, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

„Nové sanity už máme v garážích, v současné době se připravují, aby je bylo možné zapojit do provozu záchranné služby. Není to jen o jejich vybavení přístroji a materiálem, musí dostat volací znaky a musí se propojit informační technologie,“ doplnil Georgiev. Nové vozy nahradí staré sanitky, které je nejprve nutné vyřadit. „Vybíráme většinou vozy, které mají nejvíc najeto nebo vozy, které jsou hodně poruchové,“ dodal.

Výjezdové základny má záchranná služba Libereckého kraje ve 13 městech, v Liberci jsou dvě. Za pacienty denně vyjíždí deset doktorských vozů a 21 sanitek. Ročně najezdí asi 1,7 milionu kilometrů. Zdravotníci v Jablonci nad Nisou, Liberci, České Lípě a Semilech mají k dispozici také po jednom záložním vozidle. Dvě sanity navíc využívají záchranáři k odběrům vzorků při podezření na nákazu covidem-19. Z poslední čtyři roky se podařilo díky podpoře kraje postupně nakoupit deset lékařských vozů a také 22 sanit.

„Důvodů pro pořízení nových vozidel zdravotnické záchranné službě je hned několik. Zejména nám jde o ochranu zdraví občanů a reagujeme také na koronavirovou dobu, kdy je každé vozidlo navíc velkým přínosem. Na konci loňského roku jsme navíc museli řešit následky mimořádné události v Hamru na Jezeře, kde bylo z provozu vyřazeno hned několik sanitek. Jsem však rád, že se situace ve vozovém parku záchranné služby právě díky nákupu nových sanitek výrazně stabilizuje,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Při nečekané chemické reakci v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku bylo loni 19. listopadu zraněno osm pracovníků, jeden z nich později na následky zemřel. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Zhruba 140 lidí proto muselo na opakované zdravotní prohlídky. „Zatím nikdo v této věci obviněn nebyl, my jsme stále ve fázi prověřování, analyzujeme zajištěné důkazy a vyslýcháme potřebné osoby. Vše od jara komplikuje epidemiologická situace,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Reklama

Doporučované