Hlavní obsah

Začíná čtvrtfinále Ligy mistrů. Program zkomplikovaly pozitivní testy

Foto: Profimedia.cz

Čtvrtfinále v Lisabonu začíná ve středu večer. Do akce jde i Schickovo Lipsko.

Reklama

Milionářská soutěž vstupuje do své finální fáze. Ve hře o slavný ušatý pohár zbývá jen poslední osmička vyvolených. Dohrání Ligy mistrů v Lisabonu zkomplikovaly pozitivní testy na koronavirus.

Článek

V portugalské metropoli ve středu odstartuje očekávané čtvrtfinále Ligy mistrů. Milionářská soutěž pozná vítěze v netradičním formátu. Hrát se totiž bude turnajovým vyřazovacím systémem na jeden zápas.

Úvodní souboj mezi italskou Atalantou Bergamo a francouzským PSG začne úderem deváté hodiny večerní. Neymar a spol. nastoupí před prázdnými tribunami stadionu Benfiky Lisabon Estádio da Luz, na které by se jinak vměstnalo více než 65 tisíc diváků.

Oba celky se přitom do závěrečné fáze soutěže kvalifikovaly již v březnu, kdy Atalanta zvládla osmifinále proti Valencii a PSG si poradilo s Borussií Dortmund.

Právě pro Pařížany byl souboj s německým velkoklubem poslední ostrou prověrkou na dlouhou dobu. Vedení francouzské ligy totiž rozhodlo, že soutěžní ročník 2019/20 se z důvodu pandemie dohrávat nebude. Soutěžní utkání tak PSG hrálo až na konci července, kdy se ve Francii dohrávaly finále domácích pohárů.

I tak je ale podle trenéra Thomase Tuchela jeho tým na netradiční vrchol sezony nachystaný. „Jsme připraveni, protože jsme hráli dvě pohárová finále. Na Atalantu se připravíme jako na každý zápas. Pro mě osobně je to dar, jsme mezi posledními osmi týmy soutěže. Společně jsme velmi silný celek, v této sezoně jsme již vyhráli čtyři trofeje,“ upozornil před čtvrtfinále šéf lavičky PSG.

Naopak Bergamo bylo v plném nasazení prakticky až doteď. Poslední utkání italské ligy totiž sehrálo 1. srpna, kdy na domácí půdě podlehlo Interu a obsadilo tak konečnou třetí pozici v Serii A. Účast v Lize mistrů pro příští sezonu má ale i tak má zajištěnou, stejně jako ve Francii mistrovské PSG.

Sázkaři jasně favorizují PSG. Bookmakeři jsou ale opatrnější a myslí i na předpokládanou absenci hvězdného Kyliana Mbappého. Nejlepší střelec Pařížanů z této sezony si ve finále Francouzského poháru poranil kotník a je tak velmi pravděpodobné, že do utkání zasáhne maximálně v roli náhradníka.

Na souboj Atalanty s PSG ve čtvrtek naváže Schickovo Lipsko s Atléticem Madrid. Pro českého útočníka čtvrtfinálový souboj s „rojiblancos“ může být vůbec posledním zápasem v dresu německého velkoklubu.

Lipsko, kde je čtyřiadvacetiletý útočník na hostování, se totiž údajně nedohodlo s AS Řím, jemuž pražský rodák od roku 2018 patří, a Schick by se tak měl vrátit do Itálie, kde bude jednat o svém dalším působení.

Druhé čtvrtfinálové utkání se ani nemuselo uskutečnit. V týmu Atlética Madrid se totiž těsně před odletem do Portugalska objevily dva pozitivní nálezy nemoci covid-19. Celek trenéra Diega Simeoneho tak musel okamžitě změnit tréninkový i cestovní plán.

Po kontrolních testech se ale žádný další případ nákazy neobjevil a španělský klub tak do Lisabonu přeci jen odletěl. V oficiálním prohlášení zároveň stálo, že nakaženými jsou chorvatský obránce Šime Vrsaljko a argentinský útočník Ángel Correa.

I přes absenci dvou zmiňovaných fotbalistů sázkaři věří v postup Španělů. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, může být přestup nejlepšího střelce Lipska uplynulé sezony. Timo Werner totiž letos v dresu německého klubu vstřelil v milionářské soutěži hned čtyři góly, další branky už ale nepřidá, jelikož v červnu přestoupil do anglické Chelsea.

I páteční souboj mohl ohrozit pozitivní nález. Vedení Barcelony totiž před čtvrtfinále s Bayernem Mnichov oznámilo, že v týmu má jednoho nakaženého.

Prohlášení klub vydal ve středu, vysvětlil ale, že pozitivní byl jeden z devíti hráčů, kteří se připravují odděleně po letním návratu či příchodu do katalánského klubu. Ve zprávě zároveň stálo, že hráč je bez příznaků a v karanténě.

Do Lisabonu tak odletěly všechny hvězdy současného kádru Barcelony, včetně Lionela Messiho. Ten před odvetným utkáním s italskou Neapolí nebyl vůbec spokojený s výkony vlastního týmu a po nezvládnutém konci španělské ligy a konečném druhém místě varoval, že jestli takhle Barcelona bude pokračovat dál, vypadne i z Ligy mistrů.

To se ale nestalo a po výhře 4:1 Katalánci vyhlíží páteční střetnutí s Bayernem. V jeho dresu přitom opět předvádí úchvatné výkony polský ostrostřelec Robert Lewandowski. Ten v nejprestižnější klubové soutěži světa letos nastřílel úctyhodných 13 gólů v pouhých sedmi zápasech a je tak zatím s velkým předstihem nejlepší střelec letošního ročníku.

Bayern je v zápase jasným favoritem jak u sázkařů, tak i samotných bookmakerů. Na postup německého klubu je aktuálně kurz 1,5. Na triumf Barcelony dosahuje kurz hodnoty 2,6.

Čtvrtfinálové souboje uzavře sázkařsky nejjasnější zápas mezi anglickým Manchesterem City a francouzským Olympiquem Lyon. Dle kurzů je téměř jistý adept na postup tým trenéra Pepa Guardioly.

Manchester City letos už s předstihem věděl, že na titul v domácí lize nedosáhne a s vědomím, že v následujících letech Ligu mistrů kvůli trestu za porušování finančního fair play vůbec hrát nemusí, investoval do mezinárodního tažení značnou část sil.

Zákaz startu v mezinárodních pohárech ale byl nakonec Mezinárodní sportovní arbitráží zrušen. I tak ale je tento rok pro klub s movitými majiteli zlomový. Citizens touží po zisku mezinárodní trofeje, a i proto angažovali zkušeného španělského kouče, jenž ušatý pohár zvedl nad hlavu už s Barcelonou.

Naopak Lyon je v zápase s anglickým gigantem v roli jasného outsidera. I když nutno podotknout, že v podobné pozici byl před dvojzápasem s italským Juventusem, který nakonec po výsledcích 1:0 a 1:2 dokázal vyřadit a ukončil sezonu hvězdnému Cristianu Ronaldovi.

Důležitý bude souboj Manchestru City s Lyonem i pro české fanoušky, zejména pro ty pražské. Případný postup Citizens by totiž Letenské poslal přímo do skupiny Evropské ligy a Slavii by zajistil přesun ze 3. předkola do přímého boje o postup do Ligy mistrů. S určitostí by totiž milionářskou soutěž poté vyhrál klub, jenž si účast pro příští ročník zajistil z domácí soutěže.

Reklama

Doporučované