Hlavní obsah

Začíná další vlna očkování

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

V další vlně očkování nebude záležet, kdy přesně se člověk zaregistroval. Pořadí se bude tvořit podle věku.

Reklama

Ve druhé fázi očkování dostanou vakcínu proti covidu lidé nad 70 let a pedagogičtí pracovníci. Do očkování se zapojí praktičtí lékaři. Stále však není očkováno 60 procent lidí starších 80 let.

Článek

V příštích týdnech si Česko projde vrcholnou fází nákazy koronavirem. Kvůli přetíženým nemocnicím se lidé budou muset smířit s novou sadou přísnějších omezení, které chystá vláda.

Lepší zprávou je, že se mezitím také rozšíří očkování na další skupiny obyvatel.

Od pondělí 1. března se mohou na podání vakcíny hlásit všichni lidé ve věku nad 70 let, tedy asi milion lidí. Kromě specializovaných očkovacích míst se nyní do očkování zapojí i několik tisíc praktických lékařů. Už od soboty se budou moci v celé zemi nechat očkovat pedagogičtí pracovníci.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se senioři nemusejí obávat, že se pro podání vakcíny musejí zaregistrovat co nejdříve. Na momentu, kdy se zaregistrují, nebude záležet.

Rozhodující nebude ani zdravotní stav, protože ve věkové skupině nad 70 let má většina lidí některé z rizikových onemocnění. Pořadí pro očkování se bude řídit podle věku, upřesnil Blatný.

Podle ministra zdravotnictví by se do očkování mělo zapojit zhruba 3500 z celkem 5000 praktických lékařů. Ti by měli nejprve obvolat ještě zbylé nejstarší pacienty ve svých obvodech, kteří se ještě nedali očkovat v první vlně.

„Víme, že zhruba polovina nebo něco nad polovinu seniorů nad 80 let jsou už zaregistrovaní a nyní už čísla v té věkové kategorii stoupají jen málo, zhruba jen kolem 2000 za den,“ vysvětlil Blatný.

K očkování mohou lékaři pustit i lidi mladší 70 let, pokud podle nich budou stejně rizikoví jako tato věková kategorie.

„Nebudou to tisíce pacientů. Jedná se o to, aby praktický lékař vyhodnotil stávající situaci. Nemusí se jednat jenom o chronicky nemocné, ale obecně o pacienta, jehož riziko je srovnatelné s tím rizikem nad 70 let,“ uvedl k tomu Blatný. Podle něj půjde většinou o lidi v seniorním věku. „Málokdo by takto vyhodnotil člověka, kterému je třeba 30 nebo 40 let,“ dodal.

Praktici se obávají, že si kraje vakcíny nechají pro očkovací centra

Ministr zdravotnictví Jan Blatný sice oznámil, že očkování budou mít na starosti praktičtí lékaři. Ti se však obávají, že jejich zapojení bude jen omezené.

„Praktikům chybějí vakcíny a injekční stříkačky. Nedostanou dokonce ani všechny vakcíny AstraZeneca, které byly původně určeny pouze pro použití v ordinacích praktických lékařů. Značná část dodávky této vakcíny nyní skončí v očkovacích centrech. Proto hrozí, že zapojení praktiků bude spíše symbolické a jejich skutečné schopnosti a kapacity zůstanou nevyužity,“ uvedlo Sdružení praktických lékařů v prohlášení, které dostaly Seznam Zprávy.

Kolik vakcín praktici skutečně dostanou, tak podle sdružení záleží pouze na vůli jednotlivých krajů. „Krajští očkovací koordinátoři mají totiž bohužel přednostní právo stáhnout z distribuce vakcíny určené praktikům. Jsou kraje, které o zapojení praktických lékařů nestojí vůbec,“ uvedlo sdružení.

Očkování učitelů by se mělo stihnout zhruba za měsíc, aby se usnadnil návrat žáků a studentů do škol.

Učitelé se budou registrovat přes „unikátní kód“, který dostaly školy.

„Kód umožní, aby systém člověka identifikoval jako učitele a umožnil mu zaregistrovat se do systému, i když mu není 70 let,“ vysvětlil Blatný. Stejně jako u seniorů nebude záležet na rychlosti registrace.

Očkování pedagogických pracovníků začne už v sobotu, aby se registrace pro ně nespouštěla najednou s věkovou skupinou nad 70 let. Podle Blatného registrační systémy prošly zátěžovými testy.

Dosud se očkování omezovalo na lidi starší 80 let a vybrané profese v čele se zdravotníky.

Do čtvrtka 25. února bylo podle statistiky Ministerstva zdravotnictví provedeno téměř 624 tisíc očkování, z toho více než 232 tisíc lidí už dostalo i druhou dávku vakcíny.

Z osmdesátníků dostalo vakcínu do čtvrtka 39 procent lidí (více než 171 tisíc), zaregistrovalo se celkem 51 procent lidí z této skupiny. Očkováno je 40 procent zdravotníků nebo 17 procent pracovníků v sociálních službách.

Jak se budou očkovat další věkové kategorie a profesní skupiny, ministr zdravotnictví v pátek neupřesnil.

Ministr Blatný nicméně považuje za reálné, že se většina dospělých obyvatel Česka proočkuje do přelomu srpna a září - přestože očkování jednotlivými druhy vakcín nepostupuje podle původního plánu z konce prosince.

„Pakliže víme, kolik má přijít dávek do ČR do konce léta, tak pořád platí - jestli nedojde k něčemu neočekávanému - že by mělo být 60 až 70 procent dospělé populace proočkováno ke konci léta,“ uvedl Blatný. „To platí a toto je cíl a ty dávky, které jsou nasmlouvány, by to měly umožnit,“ dodal.

Reklama

Doporučované