Hlavní obsah

Začíná dvoudenní festival minipivovarů na Pražském hradě

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Pražském hradě dnes ve 14:00 začne festival minipivovarů. Dvoudenní akce, která otevře své brány znovu v sobotu v poledne, potrvá oba dny do 20:00. Představí se na ní 50 producentů piva, každý bude mít dva vzorky svých výrobků.

Článek

Jde už o devátý ročník festivalu, který jako výkladní skříň svého řemesla pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Loni se akce kvůli pandemii nekonala, většinou bývala v polovině června. Jako zahraniční hosté by se měli letos představit tři výrobci ze Slovenska.

„Rozhodli jsme se uspořádat festival minipivovarů jako přehlídku a prezentaci minipivovarů. Abychom dokázali, že ještě žijeme, že nás covid nezlomil,“ řekl bývalý prezident svazu Jan Šuráň. Dříve bývalo na akci minipivovarů více, naposledy jich bylo 66 českých a tři partnerské z Německa. Snížení počtu výrobců je z bezpečnostních důvodů kvůli koronaviru.

Vstupenek nebude jako každoročně 1250, ale na každý den pouze 850. Budou stát 600 korun, což je zdražení o 100 korun. Po zaplacení vstupného bude degustace piva zdarma. Z hygienických důvodů bude možnost pít pivo z plastových kelímků, dříve se čepovalo pouze do skla. Každý z výrobců představí dva vzorky piva. Návštěvníci se mohou těšit na Pivovar Máša, Volt, Antoš, Hrádek, Bartoš nebo Kocour Varnsdorf.

„Na festival vezeme jedenáctku ležák světlý plzeňského typu Blondgott a polotmavou třináctku Oldgott, naši vlajkovou loď. Oba jsou spodně kvašené, z chmelů jsme na ně použili jenom žatecký poloraný červeňák,“ řekl sládek pražského minipivovaru U Medvídků Aleš Paik. Pivovar v posledních letech prošel rekonstrukcí, zvětšil varnu na dvojnásobek, tedy na 500 litrů. „Jak během covidu chyběli zahraniční turisté, tak jsme potřebovali scuknout hospodu ze tří pater do jednoho, takže jsme pivovar přestěhovali ještě o patro níž,“ doplnil.

V současnosti je podle svazu v ČR kolem 480 minipivovarů. Minipivovar může ročně vyrobit maximálně 10 tisíc hektolitrů piva, přičemž na toto množství se vztahuje nejnižší spotřební daň. Pokud by vyrobil více, již o minipivovar nejde.

Svaz minipivovarů ve čtvrtek zvolil své nové vedení. Prezidentem svazu se stal Michal Voldřich z Pivovarského dvoru Zvíkov, nahradil tak Jana Šuráně, který byl deset let ve vedení od vzniku svazu.

Reklama

Doporučované