Hlavní obsah

Začíná filmový festival Mezipatra, letošní ročník je on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Celovečerní i krátké filmy a dokumenty nabízí ode dneška do 21. listopadu soutěžní festival Mezipatra. Letošní 21. ročník přehlídky queer filmů se kvůli koronavirové epidemii a nařízeným omezením koná on-line.

Článek

Hlavním mottem je „Zotavení“. Diváci mohou snímky o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT) sledovat na stránce Aerovod.cz, zhlédnutí filmu stojí 80 korun.

Zahájení a zakončení festivalu se bude vysílat živě. Stream bude na platformě Moje kino LIVE. Program najdou zájemci na webu www.mezipatra.cz. V hlavní soutěži se letos utká 11 celovečerních hraných i dokumentárních snímků.

Podle ředitele festivalu Pavla Bicka letošní rok naprosto naboural dosavadní podobu filmového průmyslu. Přestaly se na čas točit a dokončovat filmy. Festivaly se rušily, některé jen zveřejnily program a jiné se odehrály on-line. Pro tým přehlídky Mezipatra tak bylo těžké nabídku sestavit.

Na festivalu se často objevují příběhy, které mají v Česku svou premiéru. Organizátoři vybírají díla, která získala ocenění na prestižních přehlídkách. V retrospektivní sekci budou k vidění čtyři díla. Jedním z nich je německý film ze 30. let Dívky v uniformách.

Filmy budou dostupné na platformě Aerovod. Odkaz na přehrání zveřejní pořadatelé na festivalovém webu v programu. Zhlédnutí se dá zaplatit ode dneška. Přehrání jednoho filmu vyjde na 80 korun, bude možné 72 hodin od spuštění. Pořídit se dá i akreditace na všechny filmy za 950 korun. Každý festivalový den bude živé vysílání na Facebooku a YouTube. Kanály nabídnou debaty s tvůrci snímků a další doprovodný program.

Reklama

Související témata:

Doporučované