Hlavní obsah

Začíná soud s mužem, který může rozkrýt praktiky Trumpova volebního týmu

Kdo je Trumpův poradce Roger Stone?Video: WPLG, Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Bývalého Trumpova volebního poradce Rodgera Stonea zadržela policie letos v lednu. Obvinila ho z maření vyšetřování, ovlivňování svědka a lhaní Kongresu. Stone podle vyšetřovatelů tajně spolupracoval se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem.

Článek

Ve Spojených státech začíná ostře sledovaný soudní proces, který může odhalit, jak velký vliv mohlo mít Rusko na poslední prezidentské volby. Ty vynesly do Bílého domu republikána Donalda Trumpa. A právě Trumpův tehdejší blízký spolupracovník, bývalý poradce Roger Stone, se bude zodpovídat z několika možných deliktů.

Verdikt může být přinejmenším další reputační ranou pro prezidenta, který aktuálně čelí snaze o odvolání z úřadu.

Sedmašedesátiletý Stone působí v nejvyšší politice přes čtyřicet let, zažil tak i aféru Watergate. Do té byl kvůli působení v kampani prezidenta Richarda Nixona namočen, vždy ale kategoricky odmítal, že by se dopustil čehokoli nelegálního. S Donaldem Trumpem se seznámil v 80. letech přes Paula Manaforta, pozdějšího šéfa Trumpovy kampaně. Prý to byl právě Stone, kdo jako první vyzval Trumpa ke kandidatuře.

Federální soud ve Washingtonu se teď soustředí na možnou Stoneovu snahu zabránit vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Toho se měl dopustit, když byl předvolán před sněmovní zpravodajský výbor. Pozvali si ho kvůli podezření, že byl jako jeden z poradců prezidentské kampaně v kontaktu s Rusy. A tázán byl i na to, zda se pokusil kontaktovat server WikiLeaks. Mediální společností Juliana Assange, která zveřejňuje významné utajované vládní a korporátní dokumenty. Během předvolebního klání získal server citlivé e-maily Demokratické strany, údajně od hackerů napojených na ruskou rozvědku GRU. Korespondence, kterou server vypustil v roce 2016, měla uškodit kandidátce demokratů Hillary Clintonové.

Stone před výborem popřel, že by byl s WikiLeaks v kontaktu, byť se dříve chlubil, že se spojil přímo s Assangem. A ke stejné výpovědi – tedy žádný kontakt neproběhl – měl podle vyšetřovatelů přimět i dalšího svědka.

Vyšetřovatelé dále tvrdí, že právě Stone se pídil po okolnostech zveřejnění e-mailů, a to na pokyn osoby z Trumpova okolí. Americká média mají za to, že šlo o šéfa volebního štábu Steva Bannona, jehož úkoloval samotný Trump.

Jedná se o informace, které během svého vyšetřování nashromáždil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který následně obvinil 35 lidí – 25 Rusů a deset Američanů.

Stone obvinění odmítá. Jeho odpověď zní, že se styky s Assangem pouze chvástal, aby zneklidnil demokratickou kampaň.

Zatím není jasné, co přesně se mělo mezi Stonem a WikiLeaks odehrát. Bývalý poradce totiž nebyl obviněn z ničeho, čeho se mohl případně dopustit v kritickém roce 2016, ale za lhaní při výpovědi před Kongresem.

Aktuálně nejsledovanější proces v Americe je zajímavý především sestavou svědků, kteří k dnes začínajícímu soudu postupně dorazí.

Mezi nimi je například Rick Gates, bývalý zástupce šéfa Trumpovy kampaně. Tu vedl Paul Manafort, proti kterému Gates v loňském roce svědčil. (Gates se tak stal jedním z nejdůležitějších svědků Muellerova vyšetřování.) Manafort od soudu odešel s trestem ve výši 7,5 roku za spiknutí proti USA a pokus o ovlivňování svědků.

Dalším důležitým svědkem bude již zmíněný Steve Bannon, bývalý šéf Trumpova volebního štábu a jeho někdejší hlavní stratég. A to jako takzvaný „vládní svědek“, podle všeho to byl Bannon, kdo vládu informoval o svých rozhovorech se Stonem, jejichž tématem byly právě WikiLeaks.

Z toho důvodu Stone Bannona veřejně označil jako „#muellerinformant“, tedy Muellerův informátor.

Soud se ale bude věnovat i americkému prezidentovi. Žalobci se budou snažit dokázat, že i když to Stone popírá, téma WikiLeaks se členy Trumpovy kampaně projednával. Americká média přinesla informaci, že se pokusí prokázat to přes telefonní výpisy. Ukázat telefonní čísla klíčových osob – mezi nimi právě Trumpa, Bannona, Gatese, Manaforta a dalších – a přes jejich vzájemné kontakty objasnit, zda a jak s nimi Stone v klíčových okamžicích komunikoval.

Otázkou zůstává, zda bude Stone svědčit na svou vlastní obranu. Což je něco, čeho se Manafort zřekl. Stoneův právník Bruce Rogow už dříve řekl magazínu The New Yorker, že „Roger určitě bude svědčit na svou vlastní obranu“ a půjde o „klíč k celému případu“. Nejedná se o běžný a doporučovaný postup, to však, zdá se, Stonea neodrazuje.

Reklama

Doporučované