Hlavní obsah

Začíná stavba repliky vzácného kostela v Gutech, který vypálili tři mladíci

Foto: HZS ČR

Požár památku zcela pohltil.

Reklama

V Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku začne dnes stavba repliky historického dřevěného kostela, který shořel v létě 2017. Soud v Ostravě poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky do vězení.

Článek

V Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku začne dnes stavba repliky historického dřevěného kostela, který shořel v létě 2017. Stavební technici nejdříve opraví či nově vybudují základy. Řekl to vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek. Práce mají více než roční zpoždění. Opozdila je jednání s památkáři i hasiči, kteří dlouho nebyli spokojeni s protipožárním zajištěním. Stavba repliky bude stát 27 milionů korun.

Práce dnes začnou obnovou poškozených základů. Základy jsou to jediné, co z historické stavby zbylo. Počátkem června by se měly podle Kotáska začít převážet dřevěné konstrukce. Tesařská firma stavbu z připraveného dřeva už od loňského roku skládala v Hošťálkové na Vsetínsku. Kdy bude stavba dokončena, Kotásek přesně odhadovat nechce. Dodal, že první bohoslužba by se v novém kostele měla uskutečnit v příštím roce.

Záhady Josefa Klímy: Rekonstrukce požáru cenného kostela v Gutech. Padly tvrdé tresty, ale byly u všech obviněných namístě? Video: Seznam Zprávy

Práce původně měly začít v roce 2018, oddálila je ale jednání s památkáři. Loňské termíny se nestihly kvůli sporu biskupství s hasiči, kteří až napotřetí schválili protipožární zabezpečení objektu.

Kostel ze 16. století shořel v noci na středu 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, protože v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

Fakta

Dřevěný roubený kostel Božího těla v Gutech z roku 1563, který byl užíván k bohoslužbám, stál samostatně na okraji lesního porostu s mnoha vzrostlými stromy uprostřed malého hřbitova. Šlo o jeden z nejstarších a nejmalebnějších dřevěných kostelů v regionu. Cenná historická památka i s původním vybavením a obrazy prošla v letech 2012 až 2014 rekonstrukcí za několik milionů korun. V 70. letech 20. století byl restaurován inventář. Majitelem národní kulturní památky, zapsané do seznamu památek v roce 1958, je Římskokatolická farnost Střítež u Českého Těšína.

Kostel tvořil prostou jednolodní stavbu z velmi masivních dřevěných trámů (mnohé o průměru až 60 cm, zhotovené z podélně půleného jedlového dřeva bez kovového spojovacího materiálu), s níž tvořil jeden celek navazující na lehce užší presbyteriální část. Obě části kryla střecha ze štípaného šindele. K presbytáři přiléhala z levé strany sakristie. Kolem chrámu obíhal krytý ochoz, lidově zvaný sobota.

V čele budovy stála s vlastní lodí kostela spojená jehlancová zvonice s funkčním bronzovým zvonem, který se při požáru roztavil. Před vchodem do „zmizelého“ kostela se dosud nachází velký dřevěný kříž s plastikou Krista, který při ničivém požáru utrpěl jen nepatrnou škodu.

Reklama

Doporučované