Hlavní obsah

Žádný dluh není špatný. ECB upravila pravidla, aby banky nesyslily cash

Foto: DXR/Wikipedia

Budova ECB ve Frankfurtu.

Reklama

Evropská centrální banka začne jako zástavu za úvěry přijímat i dluhopisy horší kvality, kterým byl kvůli dopadům koronavirové krize snížen rating do neinvestičního pásma. Bojí se, že by se mohlo na jihu zadrhnout financování.

Článek

Krize způsobená koronavirem dopadá na ekonomiku eurozóny obzvlášť tvrdě. Slabým zemím, jako je Itálie, a mnoha firmám hrozí ztráta investičního ratingu. Pokud by se toto stalo a dluh Itálie by ratingové agentury začaly považovat za podřadný, dopady by byly dalekosáhlé - mezi jinými si lze představit i italský bankrot… tedy krach třetí nejsilnější ekonomiky eurozóny.

Komerční banky totiž dluhopisy členských zemí běžně používají jako zástavu, když čerpají úvěry od ECB. A to už by pak nešlo. Dalším uvolněním nároků na kvalitu aktiv chce ECB dosáhnout toho, že se bankám nezvýší náklady na výpůjčky, a že se tedy jejich situace ještě více nezkomplikuje.

Rozhodující pro posouzení, zda bude ECB dluhopisy horší kvality přijímat do zástavy, je stav k 7. dubnu. Pokud bylo tehdy možné tyto papíry jako zástavu použít, bude to možné i nadále, i když jim bude později kvůli dopadům koronaviru snížen rating. Podmínkou ale je, že rating zůstane v horní části spekulativního pásma, což je u velkých ratingových agentur ekvivalent ratingu BB a vyšší.

„Tato opatření mají za cíl zajistit, že banky budou mít dostatečná aktiva, která budou moci zmobilizovat jako zástavu v rámci eurosystému, aby se mohly účastnit programů na poskytnutí likvidity a dál v ekonomice eurozóny poskytovat úvěry,“ uvedla ECB po mimořádném večerním jednání Rady guvernérů.

Někteří analytici by rozhodnutí centrální banky mohli považovat za první krok směrem k nákupům dluhopisů spekulativní povahy v rámci stimulačního programu ECB za 1,1 bilionu eur (přes 30 bilionů Kč), což už dělá americká centrální banka (Fed). Sama ECB si nechala prostor k tomu, aby mohla další opatření ještě zavést.

„Pokud bude zapotřebí, může ECB rozhodnout o dalším opatření, aby zmírnila dopady snížení ratingu, zvláště pak s ohledem na zajištění hladké transmise měnové politiky ve všech jurisdikcích eurozóny,“ píše se také ve sdělení ECB ze středečního večera.

ECB teď půjčuje peníze komerčním bankám za sazby do minus 0,75 procenta. Dávám jim tak slevu, jestliže na základě takto získaného financování poskytnou úvěry firmám.

Reklama

Doporučované