Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Padělaná závěť. Místo léčby skončila ve vězení

Záhady Josefa Klímy z 29. 10. 2020. A glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Statkářka Marie Soldánová zemřela v říjnu 2011. Krátce po její smrti se strhla bitva o majetek, který po sobě zanechala, a i po dlouhých 9 letech stále ještě není u konce. Dva domy v pražských Jinonicích, lukrativní pozemky u Prokopského údolí či na Vidouli – to je dědictví, o které se hraje. Objevila se ale celá řada osob, které bezprostředně po její smrti začaly dědictví nárokovat. Objevila se i závěť. Pochybnosti o její pravosti má dnes už i policie, která po dlouhých 9 letech zahájila trestní stíhání. Jak celé dědické řízení dopadne? Příběh zrekonstruovala Marcela Sobotková.

Nicol Askini se narodila jako muž, Petr. A ve své fyziologické podobě jím stále je. Nicméně duší, myšlením a vystupováním je to žena. Čím byla starší, tím více toužila být a vystupovat jako žena. Nepochopení a odmítnutí jejího otce, který se nedokázal smířit se změnou svého syna, vyústilo v neskutečné hádky a výbuchy agrese právě ze strany Nicol. Po jednom takovém záchvatu skončila ve vazbě a následovalo odsouzení za týrání osob ve společném obydlí. Jak vypadá život Nicol dnes? Pomohlo jí vězení, nebo se jím naopak její problémy zhoršily? A je cesta odnětí svobody skutečně tou správnou cestou pro psychicky nemocného člověka? Natáčela Petra Majerová.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil filozof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované