Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Smrad z výroby zamořuje obec. A zloději identity

Záhady Josefa Klímy: Jeho jménem založili účty a začali brát půjčky – jak fungují zloději identity? Natáčeli tu Chalupáře, nyní mají z hospody smrdutou výrobnu a nemají se kde scházet. A glosa Tomáše Sedláčka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Inženýr Martin Prokop z Brna měl začátkem února překvapivý telefonát. Z jedné nebankovní instituce si chtěli ověřit jeho totožnost kvůli poskytnutí úvěru 50 tisíc korun. Měli jeho rodné číslo, kopii občanského i řidičského průkazu. Pan Prokop si ale u nich o žádnou půjčku nežádal, a tak celou transakci ještě včas zastavil a začal jednat. „Šel jsem to hned nahlásit na policii, že se někdo snaží zneužít moji identitu. Na policii říkali: Ještě vám nevznikla žádná škoda. Divili se v podstatě, proč tam s tím jdu. Ale napsali si to aspoň do deníčku,“ popisuje Martin Prokop. O týden později mu volali z oddělení péče o zákazníky Poštovní spořitelny, jak je spokojený s jejich službami, přestože u nich nemá účet. Kde všude podvodníci dostali bez problémů půjčku a jak se k problému staví nebankovní instituce? Příběh zrekonstruovala Marcela Sobotková.

Druhá reportáž pojednává o výrobně, která svojí činnosti znepříjemňuje život v obci. Je to už víc než 45 let, kdy se v malebné vesničce Višňová na Příbramsku natáčel seriál Chalupáři. Seriál se odehrával i v místním hostinci. Jenže o hostinec časem místní přišli a namísto něj mají uprostřed obce nevábně vonící výrobnu psího žrádla. Jenže vyřešit zápach se ukázalo jako neřešitelný problém. Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil ekonom Tomáš Sedláček, který rozebírá hrubý domácí produkt, jenž se stal skutečně domácí, protože ho prostě vyrábíme doma.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované