Hlavní obsah

Záhony v olomouckém parku ozdobí nové trvalky a cibuloviny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 6000 trvalek a travin a přes 21.000 jarních a letních cibulovin bude zdobit záhony v Rudolfově aleji ve Smetanových sadech nedaleko centra Olomouce. Novou podobu jim nyní dávají pracovníci Výstaviště Flora.

Článek

Upraví i šest květinových záhonů od restaurace u fontány po Polskou ulici. ČTK to sdělila mluvčí Výstaviště Flora Pavlína Hamouzová.

Rekonstrukce podle Hamouzové sjednotí ráz středových záhonů ve Smetanových sadech a navazuje na předchozí etapu revitalizace části Rudolfovy aleje z roku 2016. „Nyní tak dochází k prospěšné obměně zbývající části trvalkových záhonů a jejich rostlin,“ podotkla Hamouzová.

V září byl upraven terén záhonů. Zahradníci pokosili nadzemní části trvalek a odtěžili vegetační vrstvu. Travnaté plochy byly až na výjimky ponechány a revitalizovány. Povrch záhonů je snížen o pět centimetrů pod okraj obrubníků, což zabrání vypadávání štěrku ze záhonů. Trvalky, traviny a cibuloviny budou postupně vysazeny v listopadu.

„Záhony budou nenáročné na zálivku, proto jsou ideální pro suché plochy ve vyhřátých městech. Trvalkové záhony budou hrát všemi barvami po celý rok. Jarní období okouzlí fialovou barvou, květen a červen zase zpestří vlčí máky svou výraznou červenou barvou a na podzim se můžeme díky astrám těšit na modré květy,“ uvedla Hamouzová.

Podle provozního náměstka Výstaviště Flora pro zahradnickou činnost Zdeňka Šupa potřebují rostliny čas k růstu, takže nějakou dobu na upravené půdě záhonů nic neporoste. Na jaře se ale záhony zazelenají a začnou hýřit barvami. „Tento typ záhonů bude velice pestrý a bohatý na různé druhy květin, takže budou poskytovat potřebnou potravu pro hmyz a motýly po téměř celé vegetační období,“ dodal Šupa.

Historie městských parků v Olomouci sahá do 20. let 19. století. Rozloha zeleného prstence tvořeného Smetanovými, Čechovými a Bezručovými sady se postupně rozrostla na více než 47 hektarů. Hlavní aleje měří téměř 2500 metrů.

Reklama

Doporučované