Hlavní obsah

Zahrádky a firemní večírky. Za šíření viru může hornické „pivo po šichtě“

„Situace není určitě uspokojivá, nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedení přísnějších opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Reklama

Za nárůst nakažených nemocí covid-19 na Karvinsku může podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mimo jiné neukázněnost obyvatel. Výtky potvrzuje i hornický odborář.

Článek

Za nárůstem případů koronaviru na Karvinsku stojí také neukázněnost nakažených lidí, kteří ignorují příznaky. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podle Vojtěcha musí hygienici na Karvinsku řešit případy, kdy lidé mají příznaky onemocnění a stejně jdou například do restaurace nebo na firemní večírek. „Pokud je ten večírek celorepublikový, tak se nemoc šíří do dalších krajů,“ popsala Rážová. K lehkovážnosti lidí podle ní přispívá i to, že většina nemá příznaky žádné nebo jen velmi mírné.

V neděli narostl počet nových případů na 305. Jedním z ohnisek nákazy jsou právě doly OKD na Karvinsku, kde hygienici evidují přes 500 pozitivních lidí.

Podle Aleše Štětky, místopředsedy Sdružení hornických odborů, byla opatření ve firmě nastavená dostatečně přísně. „Problém je ale v chování pracovníků, kteří chodí po šichtě na pivo. A nejenom pracovníci z OKD, ale i dalších firem na Karvinsku. 200 lidí sedí na zahrádce, sundají roušky a pijí pivo,“ popsal Štětka.

Další člen odborů popisuje také případ, kdy se lidé sešli na oslavě narození potomka kolegy. „Pokud by se ale plošně testovaly jiné firmy v našem regionu, jsem si jistý, že čísla by vypadala stejně jako v OKD,“ doplnil odborář, který si nepřál být jmenován.

Podle mluvčí společnosti OKD Nadi Chattové společnost zajistila všechna bezpečností opatření, která doporučila krajská hygiena. „K nekázni pracovníků se vyjadřovat nebudeme, to je otázka na hygieniky, všechna opatření jsme provedli,“ řekla Seznam Zprávám Chattová.

Firma čelí kritice, že měla provoz kvůli ochraně zdraví uzavřít nebo provoz více omezit. „Nepřistoupili k uzavření dolu, protože mají opatření, která zabránila masivnějšímu šíření,“ uvedla hlavní hygienička Rážová s tím, že jen 10 % lidí při plošném firemním testování bylo pozitivních. Zároveň ale uvedla, že některá opatření byla porušována. Virus se navíc podle ní mezi horníky snadno šíří například kvůli těsnému kontaktu, například v kleci při fárání do dolu.

Nová pravidla pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko

Od 30. června do odvolání se v obou regionech zpřísňují některá opatření. Stát zakáže návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Testovat se budou muset všichni pacienti s výjimkou těch, kteří potřebují akutní péči. Vnitřních i venkovních akcí se smí zúčastnit maximálně 100 lidí – dosud to bylo 500. Při vnitřních hromadných akcích a v MHD budou povinné roušky.

Maximum 100 osob platí i pro koupaliště. U menších koupališť může být navíc omezení ještě přísnější, protože podle ministerstva zdravotnictví může být pouze jeden návštěvník na deset metrů čtverečních plochy areálu. Restaurace a bary budou i nadále muset zavírat v době mezi 23. hodinou a 8. hodinou ranní s výjimkou výdejního okna.

Reklama

Doporučované