Hlavní obsah

„Absurdní,“ reagují rybáři na zákaz rybolovu v Biskajském zálivu

Foto: Pixabay.com

Francie se dočasným zákazem rybolovu snaží ochránit delfíny. Ilustrační fotografie

Reklama

Francie vyhlásila dočasný zákaz téměř veškerého komerčního rybolovu v Biskajském zálivu. Důvodem je ochrana delfínů, kterých tam ročně zemře až 9 tisíc. Rybáři ale s vládním krokem nesouhlasí – obávají se ztráty výdělku.

Článek

Zákaz komerčního rybolovu v Biskajském zálivu začne platit v pondělí a potrvá do úterý 20. února, informovala BBC. Bude se týkat lovišť u atlantického pobřeží země. Francouzští odborníci na mořské prostředí CIEM odhadují, že v zálivu každoročně zahyne přibližně devět tisíc delfínů, kteří se náhodně chytí do rybářského náčiní. Místní rybáři tvrdí, že zákaz je „absurdní“, a obávají se ztráty peněz – vláda jim však slíbila kompenzace.

Státní rada – francouzský nejvyšší správní soud – nařídila tento krok v loňském roce poté, co ekologové požadovali lepší ochranu mořských savců. Podle tiskové agentury AFP je zákaz, který potrvá přibližně měsíc, první podobnou regulací od konce druhé světové války. Během zákazu, který se vztahuje na oblast od Finistère v Bretani až ke španělským hranicím, bude rybolov téměř úplně zastaven.

Někteří zástupci odvětví odhadují, že by mohli přijít o miliony eur na příjmech, ale francouzská vláda slíbila kompenzace. Ministr Christophe Béchu řekl televizi TF1, že až 75 procent ztrát bude pokryto a vyplaceno „co nejrychleji“.

Rybáři upozorňují, že kompenzace slíbené úředníky jsou nedostatečné, a francouzská organizace rybářského průmyslu CNPMEM prohlásila, že mořští savci „nejsou ohroženi“. Podle ochránců životního prostředí se však zvířata mohou zamotat do věcí, jako jsou sítě, lana a šňůry z rybářských plavidel. Podle Mezinárodní velrybářské komise menší druhy často okamžitě umírají, protože se nemohou dostat na hladinu, aby se nadechly.

Reklama

Související témata:

Doporučované