Hlavní obsah

Američané obvinili Inda z plánování atentátu, podle USA byl zadržen v Česku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Americká prokuratura neupřesnila, kdo měl být cílem útoku, z jehož plánování je zadržený muž obviněn.

Článek

Spojené státy obvinily indického občana ze spiknutí s cílem zavraždit vůdce sikhských separatistů. Newyorská prokuratura v dnešním prohlášení uvedla, že obviněného Nikhila Guptu letos v červnu zadržely české úřady a čeká se na jeho vydání. ČTK se snaží získat vyjádření českých úřadů.

„Plánoval z Indie spiknutí, v rámci kterého měl být přímo v New Yorku zavražděn americký občan indického původu, který se veřejně zasazoval o utvoření svrchovaného státu Sikhů,“ uvedl manhattanský federální prokurátor Damian Williams. České úřady podle něj Guptu zadržely na základě dvojstranné smlouvy 30. června.

Gupta na chystaném atentátu spolupracoval s nejmenovaným indickým vládním úředníkem, napsala agentura AP s odkazem na americké představitele. Američané tvrdí, že tento zaměstnanec vlády měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské služby.

Nejmenovaný představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena minulý týden uvedl, že se americkým úřadům podařilo zmařit spiknutí s cílem zabít sikhského předáka Gurpatwanta Singha Pannuna, americko-kanadského občana. Washington se podle tohoto anonymního zdroje zároveň obává, že se na spiknutí podílela i indická vláda.

Indii z napojení na atentát proti Sikhovi v září obvinila také Kanada. Oznámila to poté, co byl letos v červnu před sikhským chrámem na předměstí Vancouveru zastřelen kanadský občan a zastánce samostatného státu Sikhů v Indii Hardeep Singa Nijjar. Indická vláda ho v roce 2020 označila za teroristu, neboť podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu.

Reklama

Související témata:
Paňdžáb
Sikhové

Doporučované