Hlavní obsah

Americké lékárny mohou nově prodávat potratové pilulky

Foto: Profimedia.cz

Potratové pilulky (ilustrační obrázek).

Reklama

Dosud bylo možné potratové léky získat pouze osobní návštěvou u poskytovatele lékařské péče.

Článek

Američanky si budou moci poprvé v lékárně koupit potratové pilulky Mifepriston, rozhodla administrativa prezidenta Joea Bidena, konkrétně Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Podle stanice BBC jde o krok, který může v USA výrazně rozšířit přístup k interrupci prostřednictvím léků.

Doteď bylo možné Mifepriston, jenž je první z dvojice léků podávaných k bezpečnému a účinnému vyvolání potratu, získat pouze při osobní návštěvě u poskytovatele zdravotních služeb.

K získání pilulky budou ženy i nadále potřebovat lékařský předpis. Pacientky si ale prášky nyní nově mohou vyzvednout přímo na prodejně nebo si je objednat poštou.

Zájem o potratové pilulky v USA v minulém roce, kdy Nejvyšší soud rozhodl, že americká ústava nepřiznává právo na potrat, výrazně vzrostl. Dohromady 18 amerických států potom přístup k potratům alespoň částečně omezilo.

Více o potratové politice v USA

V roce 2022 se americkým ženám sáhlo na právo na svobodnou volbu. Jak moc potratová politika ovlivnila letošní podzimní volby? Změnil zákaz potratů Spojené státy? A můžeme v nejbližších letech čekat změnu?

Z dat nevládní organizace Guttmacher Institute vyplývá, že v současné době je v USA prováděna za pomocí pilulky více než polovina všech potratů.

FDA v prosinci roku 2021 oznámil, že v rámci přechodu na telemedicínu během pandemie trvale zruší povinnost pacientů navštívit lékaře, pokud chtějí vystavit recept.

V úterý na svých webových stránkách informoval o nových pravidlech. Uvedl, že léky „mohou být vydávány certifikovanými lékárnami nebo certifikovaným předepisujícím lékařem nebo pod jeho dohledem“.

Americký kongres porodníků a gynekologů toto rozhodnutí označil za „významný krok“ vpřed.

Reklama

Související témata:

Doporučované