Hlavní obsah

Americký voják dostal 25 let za vraždu demonstranta, už má slíbenou milost

Foto: Profimedia.cz

Americký voják Daniel Perry byl odsouzen k 25 letům vězení za vraždu muže na protestech hnutí Black Lives Matter.

Reklama

Daniel Perry, který při protestech Black Lives Matter v roce 2020 zastřelil jednoho z demonstrantů, byl odsouzen k 25 letům vězení. Texaský guvernér Greg Abbott již dříve ale slíbil, že obviněnému udělí milost.

Článek

Soud v Texasu odsoudil amerického vojáka, který v červenci 2020 zastřelil muže na protestech hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), k 25 letům vězení. Informovala o tom stanice CNN.

Případ již dříve pobouřil zejména zástupce z řad amerických republikánů, zejména pak texaský guvernér Greg Abbott slíbil, že obviněnému Danielu Perrymu udělí milost, jakmile se mu dostane „na stůl“ oficiální žádost. Podobně jako řada dalších republikánů zastává názor, že šlo ze strany vojáka o sebeobranu, přiblížil deník The Guardian.

K incidentu došlo v Austinu během protestů, které spustila vražda Afroameričana George Floyda policistou. Šestatřicetiletý Perry si tehdy přivydělával jako řidič služby Uber, když se dostal do ulice, ve které se akce odehrávala. Okolo jeho vozidla se pak pohybovala řada demonstrantů, včetně veterána amerického letectva Garretta Fostera.

Perry vypověděl, že někteří účastníci protestů začali do jeho auta bouchat. Demonstranti pak své chování zdůvodnili obavami, že do nich řidič najede.

Právě Foster měl ale v tu chvíli podle advokáta obviněného zvednout směrem k Perrymu zbraň podobnou pušce AK-47, jejíž držení je v Texasu legální. V reakci na to začal voják střílet z okénka auta revolverem a pěti ranami šestadvacetiletého muže usmrtil, popsala stanice BBC.

Pozadí protestů BLM

Nepokoje, které rozpoutalo násilné zatčení Afroameričana Floyda v Minnesotě, byly zaměřené hlavně proti rasismu a policejní brutalitě. Ačkoliv šlo původně spíš o bezprostřední reakci na zadušení zatýkaného muže policistou, lokální protesty se rozhořely do všech koutů Spojených států a následně i do zemí západní společnosti.

„Pojedu střílet do rabujících,“ napsal obviněný

Svědci vypovídající u soudu popřeli, že by Foster zbraň pozvedl. Prokuratura pak uvedla, že pokud se Perry cítil na místě ohrožený, měl odjet, namísto toho, aby začal střílet. Na tom, že je voják v případu vraždy vinen, se porota shodla jednomyslně již v dubnu.

Jeho advokát nicméně po středečním rozhodnutí uvedl, že v celém případu hrála roli politika, a naznačil, že se proti verdiktu Perry odvolá. Již dříve žádal nižší trest a poukazoval na psychický stav obviněného.

Během vynášení rozsudku okresní soudce Clifford Brown poznamenal, že Perry měl „spravedlivý a nestranný proces“ a rozhodnutí poroty „si zaslouží úctu a zaslouží si být respektováno“.

„Po třech dlouhých letech jsme se konečně dočkali spravedlnosti pro Garretta. Pane Perry, modlím se k bohu, abyste se jednoho dne zbavil veškeré nenávisti, kterou máte v srdci,“ řekla podle agentury AP matka oběti Sheila Fosterová před soudem.

Voják podle prokuratury už dříve na svých sociálních sítích sdílel rasistický obsah nebo psal o touze střílet do demonstrantů. Podobný záměr vyjádřil podle Guardianu i v textové zprávě pro jeho známého, v níž stálo: „Možná pojedu do Dallasu střílet do rabujících.“ Perryho právník Douglas O'Connell tvrdil, že zprávy a příspěvky byly prezentovány vytržené z kontextu a že Perry má právo na svobodu projevu.

Reklama

Doporučované