Hlavní obsah

Argentinský prezident nechal zavřít státní tiskovou agenturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facundo Florit, Shutterstock.com

Argentinský prezident Javier Milei už dříve sliboval, že nechá státní média včetně agentury Télam zprivatizovat (ilustrační snímek).

Reklama

Argentinská státní tisková agentura Télam dnes přestala fungovat. Její stránky i digitální archiv jsou nedostupné.

Článek

Argentinský prezident Javier Milei nechal zavřít státní tiskovou agenturu Télam. Budovy agentury v pondělí brzy ráno obklíčila policie a zaměstnanci dostali zprávu, že nemají chodit do práce přinejmenším týden, informovaly zahraniční agentury.

Milei k tomu uvedl, že agentura je hlásnou troubou perónismu, tedy politického směru, který je nyní v opozici. Termín je odvozený od jména někdejšího prezidenta Juana Peróna.

Argentinský prezident oznámil svůj úmysl uzavřít agenturu, která funguje nepřetržitě od roku 1945, už v pátek. Zaměstnanci agentury, kterých je asi 700, chtěli proti jeho rozhodnutí protestovat. Měli v plánu vniknout do sídla Télamu a symbolicky ho obejmout. Policie ale už v noci postavila kolem budov zátarasy, což protest zaměstnanců znemožnilo.

Agentura Télam tak přestala fungovat, nedostupné jsou i její webové stránky či digitální archiv. Během tohoto týdne vláda rozhodne o osudu agentury a jejích zaměstnanců, uvedl mluvčí kabinetu Manuel Adorni na tiskové konferenci.

Podle prohlášení zaměstnanců je uzavření tiskové kanceláře „jedním z nejhorších útoků na svobodu slova za posledních 40 let demokracie“, tudíž od pádu vojenské junty. Sdružení zahraničních novinářů uvedlo, že agentura zaručovala vyvážené mediální prostředí v Argentině.

Milei je ultraliberální ekonom, který prosazuje zeštíhlení veřejného sektoru a co nejmenší státní zásahy do společnosti a hospodářství. Před volbami sliboval, že státní média včetně agentury Télam nechá zprivatizovat.

Reklama

Doporučované