Hlavní obsah

Australan se svým psem přežili měsíce na širém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: 9news.com.au

Tim Shaddock ve vysílání australské Nine News.

Reklama

Amatérský jachtař se ztratil na dva měsíce ve vodách v Pacifiku. Díky lovení ryb a chytání dešťové vody se mu podařilo udržet na živu sebe i svou fenku.

Článek

Jedenapadesátiletý Tim Shaddock ze Sydney se svým psem Bellou v dubnu vydal na asi šest tisíc kilometrů dlouhou cestu z Mexika k ostrovům Francouzské Polynésie. Několik týdnů po vyplutí ho zastihla bouře, která mu poškodila loď a vyřadila z provozu veškerou elektroniku.

Přežít se mu po dobu zhruba dvou měsíců, než si ho všimla helikoptéra patřící k rybářské lodi, podařilo díky pochytané dešťové vodě a chyceným syrovým rybám.

Kromě rybářského náčiní a deště byla pro Australana podle experta na přežití osloveného televizí NBC Mikea Tiptona klíčová i možnost skrýt se v podpalubí před přímým sluncem a psychická podpora, kterou mu jistě poskytovala přítomnost psa.

„V tomto případě žijete ze dne na den a musíte mít velmi pozitivní psychiku, abyste se nevzdali a zvládli to,“ řekl Tipton. „Jen si představte, jaká tma a osamění tam na vás musí padnout, když se setmí,“ dodal.

Kromě přístupu a schopností Shaddocka nicméně podle experta v přežití určitě hrálo svou roli i štěstí. Najít člověka s malým člunem na otevřeném oceánu je podle něj těžší, než si většina lidí uvědomuje.

„Na moři jsem si prošel velmi těžkou zkouškou. Potřebuju odpočinek a pořádné jídlo, protože jsem tam byl sám hodně dlouho. Jinak se ale po zdravotní stránce cítím dobře,“ řekl Shaddock pro 9News.

V pořádku byl v době nalezení člunu i jeho pes.

Reklama

Doporučované