Hlavní obsah

Babička prodala vnučku za dvě stovky. Teď je jí 13 a má syna

Foto: Riccardo Mayer, Shutterstock.com

Podle UNICEF sice dětských svateb celosvětově ubývá, přesto se stále týkají stovek milionů dívek. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Dětské svatby se stále týkají stovek milionů dívek a žen hlavně v rozvojových zemích. Tamaře z Malawi babička domluvila svatbu a prodala ji, aby koupila kukuřici. Z dívky je teď matka, zato bez manžela, bez vzdělání a bez peněz.

Článek

Malawijka Tamara nedávno přivedla na svět první dítě. Porod se naštěstí obešel bez komplikací, přestože se daly čekat. Porodila totiž v pouhých 13 letech. Její příběh podrobně popsala britská BBC. Stanice s ohledem na citlivost tématu změnila dívčino jméno.

Komplikace způsobené těhotenstvím a porodem jsou podle Světové zdravotnické organizace nejčastější příčinou úmrtí mladých žen a dospívajících dívek. Tamara tak měla štěstí, že v jejím případě vše dopadlo dobře.

„Tamara je zpět doma a s malým synem se jí daří dobře. Rodina má z jeho příchodu velkou radost… (Tamara) má podporu okolí a své tety, ale skutečná práce začíná až teď,“ uvedl pro BBC výkonný ředitel organizace na ochranu mladistvých dívek People Serving Girls at Risk Caleb Ng'ombo.

Kromě toho, že se dívka ve 13 letech stará o vlastní dítě a příležitostně musí pracovat, vypořádává se také s tím, že byla provdaná za peníze.

Manžel ji za trest kousal

Tamara se narodila ve venkovské zemědělské oblasti v okrese Neno na jihu Malawi. Podobně jako 65 procent obyvatel tohoto regionu i její rodina se zmítala pod hranicí chudoby. V posledních letech jejich životní situaci zhoršilo mimo jiné zastavení dodávek pšenice a hnojiv v důsledku války na Ukrajině a následné zvýšení cen.

Když Tamařini rodiče onemocněli a krátce po sobě zemřeli, přestěhovala se dívka k babičce. Po měsíci, když se dívka vracela ze školy, ji babička seznámila s dalším osudem.

„Řekla mi, že se musím vdát… Už dostala peníze od jednoho muže,“ popsala BBC Tamara. A ke svatbě skutečně došlo. Muž, kterého dívka do té doby nikdy neviděla, za ni zaplatil 15 tisíc malawských kwachen – v přepočtu asi 200 korun. Tamařina babička za peníze nakoupila kukuřici pro rodinu.

Manžel Tamaru donutil odejít ze školy a začali spolu žít. „Život byl těžký, protože ten muž byl starší… Fyzicky mě týral tak, že mě vždy kousal, když jsem udělala něco špatně,“ vypráví.

Strávila s ním ale jen tři měsíce. Na nelegální svazek totiž někdo upozornil sociální pracovníky. Zatímco Tamařin muž utekl, ona se chystala na návrat do školy. Pak ale zjistila, že je těhotná.

Pro kontext – dětské svatby jsou v Malawi nelegální od roku 2017. Stále jsou ale především v některých venkovských oblastech společensky přijatelné a praktikované. Před dosažením 18 let je v zemi provdáno 47 procent dívek, uvádí data Populačního fondu OSN.

Problém rozvojového světa

Podle květnové zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF) dětských svateb v celosvětovém měřítku ubývá. I tak se týkají přibližně 640 milionů dívek.

Nejvyšší počet dětských nevěst žije v jižní Asii. Svatby nezletilých a často i dětí jsou ale realitou rozvojových zemí i v dalších částech světa, včetně Malawi.

Země s největším počtem dívek provdaných před dovršením 18 let

  • Indie – 216 milionů
  • Bangladéš – 41 milionů
  • Čína – 35 milionů
  • Indonésie – 25 milionů
  • Nigérie – 24 milionů

Zdroj: UNICEF 2023

„Hlavním důvodem je chudoba… Většina rodin, ze kterých pocházíme, je chudá, rodiče nejsou schopni se o své děti postarat, takže nejlepším řešením je dívku provdat,“ přibližuje kontext moderátorka malawského osvětového pořadu pro dívky Lucy Morrisová. „Dívky si berou mnohem starší muže, kteří je dokážou uživit,“ dodává.

Vůli zvrátit pokračující trend dětských svateb v posledních letech projevují i tradiční lídři. Podle BBC v roce 2020 po kampani Populačního fondu OSN více než stovka náčelníků, tedy asi čtvrtina, slíbila proti sňatkům ve svých komunitách bojovat.

Ne vždy je to ale možné, jak tvrdí dva náčelníci z oblasti, kde žije i Tamara.

„Někteří rodiče se na nás obracejí, ale my je od těchto svateb odrazujeme a odmítáme je…Někdy rodiče trvají na tom, že jejich dítě je na sňatek připraveno, ale my si vyžádáme zdravotní knížku, abychom potvrdili jeho věk,“ popsal britské stanici tradiční lídr více než dvoutisícové komunity John Juwa.

Fenomén dětských svateb

V Bangladéši žije 41 milionů žen provdaných před dovršením plnoletosti, je to nejvíc po Indii. Rodiny často vnímají dívky jako zátěž a radši je provdají. Zákony jsou vymáhány minimálně, jak vysvětluje pro SZ humanitární pracovnice.

„Neříkáme, že k dětským sňatkům nedochází, ale pokud k nim dochází, pak jsou před námi utajovány,“ uvádí další náčelník George Mphonda. Připouští, že odpovědnost leží i na nich.

Tamara doufá, že jejího syna čeká lepší budoucnost, například že dokončí školu. Stále ještě třináctiletá Tamara pomáhá u tetina stánku s ovocem a zeleninou a na poli pracovala i v devátém měsíci těhotenství.

Reportéři BBC dodávají, že při poslední návštěvě dívky ji přišly ke stánku pozdravit další dvě těhotné teenagerky.

Reklama

Související témata:

Doporučované