Hlavní obsah

Bankéř národním hrdinou. Chytil batole padající z pátého patra

Foto: Foto: X/Giorgia Meloni

Sedmatřicetiletý Mattia Aguzzi, kterého pro záchranu dítěte opěvuje celá Itálie.

Reklama

Italský bankéř šel o víkendu se svou přítelkyní koupit chleba, když uviděl, jak z balkonu v pátém patře sletěla tříletá holčička. Její pád zmírnil vlastním tělem. „Nenazývejte mě hrdinou, choval jsem se přirozeně,“ vzkazuje.

Článek

Ze sedmatřicetiletého bankéře z italského Turína se stal přes víkend celonárodní hrdina. Když v sobotu vyrazil se svou přítelkyní do pekařství, jako zázrakem zachránil tříleté dítě, které padalo z balkonu v pátém patře.

„Šli jsme s přítelkyní koupit chleba a naši pozornost upoutal křik přicházející z jedné budovy,“ popsal pro Sky24, pobočku stanice CNN, Mattia Aguzzi, kterého po záchraně batolete opěvuje celá Itálie.

„Slyšel jsem muže, který vykřikl, když uviděl holčičku, jak se opírá o římsu. Holčička se stále víc a víc nakláněla a lezla přes římsu, držela se jen rukama a nohy měla ve vzduchu,“ líčí Aguzzi.

Křikem se ji prý snažil uklidnit a zabránit jí v tom, aby lezla dál. Po chvíli si však uvědomil, že jej holčička neslyší. Postavil se proto na místo, kam tušil, že tělo dítěte dopadne, a nastavil ruce.

„Začal jsem na ni křičet, aby zůstala v klidu a vrátila se dovnitř, ale ona mě neslyšela. Když jsem viděl, jak padá, postavil jsem pod ni, zavřel oči a doufal, že všechno dobře dopadne,“ popisuje Aguzzi.

Svým tělem zmírnil pád dítěte, společně spadli na zem. „Zpočátku jsem necítil žádné známky života, pak začalo dítě plakat a já si oddechl,“ dodává Aguzzi s tím, že holčička je nyní „v pořádku“.

Když si rodiče uvědomili, co se stalo, vyběhli z domu. Byli v šoku, popisuje Aguzzi, kterého záchranáři spolu s holčičkou pro drobná poranění odvezli do nemocnice.

„Hrdinské gesto“

Italští politici prohlašují Aguzziho za hrdinu, starosta Turína a někteří další dokonce navrhují, aby byl vyznamenán.

„Čin Mattii Aguzziho, našeho spoluobčana, který dnes ráno zachytil [dítě] v letu a zachránil tak život holčičce, která vypadla z pátého patra, je hrdinským a mimořádným gestem,“ uvedl na facebooku Stefano Lo Russo, starosta Turína.

Aguzziho čin ocenila i italská premiérka Giorgia Meloniová. „Příběh holčičky, která vypadla z balkonu v pátém patře jedné z turínských budov, se mohl změnit v tragédii. Ale díky pohotovosti Mattii Aguzziho, který viděl její pád a zachytil ji ve vzduchu, byl její život zachráněn. Tomuto mladému hrdinovi patří velká čest a vděčnost,“ uvedla na sociální síti X (dříve twitter).

Sám Agazzi se však za hrdinu nepovažuje. „Nenazývejte mě hrdinou. Choval jsem se přirozeně. Nad ničím jsem nepřemýšlel a snažil jsem se dělat to, co bylo třeba,“ vzkázal a zažertoval, že při záchraně padající holčičky mu pomohla kila navíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované