Hlavní obsah

Berlín povolil i vývoz starších tanků Leopard 1 na Ukrajinu

Foto: Fotokon, Shutterstock.com

Německý tank Leopard 1A4. Zde na výstavě pod širým nebem před Muzeem polské armády ve Varšavě v roce 2006.

Reklama

Leopard 1 je první hlavní bitevní tank, který se v Německu po druhé světové válce začal vyrábět pro potřeby bundeswehru, a to od poloviny 60. let do poloviny 80. let minulého století.

Článek

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA o tom v pátek informoval mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, neuvedl.

Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Kancléř Olaf Scholz minulý týden oznámil, že Berlín pošle Ukrajině 14 tanků Leopard 2 a že vývoz leopardů povolí i spojencům.

V pátek list Süddeutsche Zeitung napsal, že firmy Rheinmetall a Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft chtějí připravit desítky tanků Leopard 1 pro vývoz na Ukrajinu. Je tak pravděpodobné, že se povolení německé vlády týká právě jejich plánů.

Podcast

Německo po měsících odkladů posílá na Ukrajinu tanky. „Mohlo to vypadat, že je nechceme poskytnout, ale bylo to složitější,“ říká Nina Haase z Deutsche Welle. Proč? Debatu, která rozdělila německou společnost, rozebíráme v 5:59.

Leopard 1 je první hlavní bitevní tank, který se v Německu po druhé světové válce začal vyrábět pro potřeby bundeswehru, a to od poloviny 60. let do poloviny 80. let minulého století.

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného ARD postup Berlína při dodávkách leopardů hodnotí 39 procent dotázaných jako chybu, 52 procent ale nikoliv. Největší podporu vyjadřují voliči vládních Zelených s 86 procenty, nejmenší příznivci opoziční Alternativy pro Německo (AfD) se 14 procenty.

Celkovou podporu Ukrajinců zbraněmi považuje 44 procent Němců za přiměřenou, 15 procent za nedostatečnou a 35 procent za přehnanou. V zemích bývalého východního Německa má podporu za přehnanou 55 procent dotázaných.

Většina Němců – 58 procent – si přeje, aby se Ukrajina v dlouhodobém horizontu stala členem Evropské unie, 31 procent je proti. Vstup východoevropské země do NATO by považovalo za správný 51 procent dotázaných, 39 procent nikoliv.

Reklama

Doporučované