Hlavní obsah

Berlínský soud obvinil Moskvu ze státního terorismu, Německo vyhošťuje

Foto: DPA/Paul Zinken, ČTK

Záběry z místa činu z 23. srpna 2019.

Reklama

aktualizováno •

Německo vypoví dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví kvůli vraždě Čečence, kterou v roce 2019 v berlínském parku spáchal Rus. Soud ve středu označil čin za „státní terorismus“, Moskva se kategoricky ohradila.

Článek

Berlínský soud ve středu uložil 56letému ruskému občanovi Vadimu Krasikovovi doživotní trest vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 u parku Kleiner Tiergarten v centru německé metropole.

Kromě toho soud dospěl k závěru, že Rus byl usvědčen z nelegálního držení zbraní. Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva, která to ale odmítá. Soud ovšem konstatoval, že ruské úřady se rozhodly gruzínského občana „zlikvidovat“ a čin označil za „státní terorismus“.

Na rozsudek o pár hodin později zareagovala spolková vláda.

Rozhodla o vyhoštění dvou zaměstnanců ruské ambasády, jak informovala nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková s tím, že už informovala ruského velvyslance, jehož si kvůli případu předvolala.

Kreml zatím nereagoval, ruský zastupitelský úřad v Berlíně už odpoledne označil rozsudek za neobjektivní a politicky motivovaný.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájce odsouzeného slíbil, že do týdne bude rozhodnuto o případném odvolání.

Rus zastřelil 40letého Zelimchana „Tornikeho“ Changošviliho 23. srpna 2019 zblízka a za bílého dne. Policie Krasikova zatkla téhož dne. Soud ve středu označil čin za zvláště závažný, což prakticky vylučuje předčasné propuštění po 15 letech. Výší trestu soud vyhověl návrhu spolkového státního zastupitelství.

Zločin zvýšil diplomatické napětí mezi Ruskem a Německem a přiměl Berlín vyhostit dva ruské diplomaty, na což Moskva reagovala recipročně.

Berlínský soud je přesvědčen, že odsouzený byl důstojníkem ruské tajné služby FSB, která je spojována i s dalšími objednanými vraždami v zahraničí.

Nynější rozsudek by mohl podle médií znovu otřást německo-ruskými vztahy, a to krátce po ustavení nové vlády kancléře Olafa Scholze.

„Nejpozději v červnu 2019 státní orgány centrální vlády Ruské federace přijaly rozhodnutí zlikvidovat Tornikeho Changošviliho v Berlíně,“ prohlásil dnes předsedající soudce Olaf Arnoldi. „Některá média tvrdila, že je tady souzeno Rusko nebo dokonce (ruský prezident) Vladimir Putin,“ řekl soudce. „To je zavádějící: Jediný odsouzený je na lavici. Ale součástí našeho úkolu je zvažování okolností trestného činu,“ dodal soudce.

Soudce Arnoldi řekl, že ruské státní orgány zadaly úkol likvidace obžalovanému a vybavily ho novou identitou. Měsíc před činem mu prý byl vystaven pas s novou totožností, na níž Rusko trvalo i po činu, aby zahladilo „vlastní podíl na činu“. Ten podle soudce nebyl ničím jiným než pomstou a odplatou. „Byl to státní terorismus,“ prohlásil Arnoldi.

Ruská ambasáda ve středu závěry soudu odmítla.

Velvyslanec Sergej Nečajev v prohlášení poznamenal, že německý soud vynesl verdikt, podle kterého za organizací vraždy gruzínského občana Changošviliho stály ruské státní struktury, a on tento rozsudek považuje za neobjektivní a politicky motivované rozhodnutí, které vážně naruší už tak složité rusko-německé vztahy. Verdikt nezůstane bez odezvy, dodal diplomat podle agentury TASS.

Changošvili žil v Německu od roku 2016 jako žadatel o azyl a ruské úřady ho označily za teroristu. Vykonavatel vraždy vystupující pod falešnou identitou jako Vadim Sokolov podle berlínské justice přicestoval do Berlína v den vraždy, která byla vykonána na objednávku ruského státu. Gruzínec byl považován za nepřítele ruského státu zejména proto, že v čečenské válce bojoval proti Rusku.

Krasikov na úvod procesu prostřednictvím svých obhájců tvrdil, že v případu jde o záměnu identity a že je 50letým stavebním inženýrem. Napojení na ruský stát a FSB popíral. Také obhájce odsouzeného trvá na tom, že jeho mandant není Krasikov, ale Sokolov, stavební inženýr z Petrohradu. Případ je podle něj založen na domněnkách, a nikoli na důkazech.

Kreml tvrzení o zapojení Ruska označil za „naprosto neopodstatněné“. Předsedající soudce dnes ale řekl, že muž, který během druhé čečenské války několik let vedl milici v boji proti Rusku, byl dlouho v hledáčku Ruska. Připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin oběť veřejně označil za banditu, vraha a krvežíznivého člověka.

Reklama

Doporučované