Hlavní obsah

Biden kráčel Kyjevem za zvuků leteckého poplachu: Putin se v nás zmýlil, řekl

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě u pomníku padlým obráncům země.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident nečekaně strávil pět hodin v hlavním městě Ukrajiny. Země, která brzy překoná roční milník od začátku ruské agrese. Joe Biden se po Kyjevě prošel, zatímco městem znělo varování před raketovým útokem.

Článek

„V době, kdy se svět připravuje na výročí brutální ruské invaze na Ukrajinu, jsem v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem (Volodymyrem) Zelenským a znovu potvrdil náš neochvějný a nezlomný závazek vůči ukrajinské demokracii, suverenitě a územní celistvosti,“ napsal americký prezident Joe Biden ve svém oficiálním vyjádření k nečekané návštěvě Ukrajiny.

Navzdory tomu, o jak velké bezpečnostní riziko se jedná, se v Kyjevě objevil v pondělí ráno. Podle listu Financial Times dorazil do hlavního města napadené země vlakem. Kyjev opustil zhruba po pěti hodinách jednání s ukrajinskými partnery.

„Tato návštěva je vítězstvím ukrajinského lidu a prezidenta Zelenského. Odehrála se navzdory všemu a v zájmu ukrajinského vítězství a celého svobodného světa. Je to jasný signál bažině - nikdo se vás nebojí,“ napsal po Bidenově odjezdu šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

První záběry z Bidenovy návštěvy v Kyjevě.Video: twitter/olliecarroll, telegram/unian, AP

V pátek 24. února to bude přesně rok, co ruský prezident Vladimir Putin zavelel k útoku na svého západního souseda. A Biden to ve své řeči v Kyjevě připomněl: „Když Putin téměř před rokem zahájil invazi, myslel si, že Ukrajina je slabá a Západ rozdělený. Myslel si, že vydrží déle než my. Ale to se šeredně mýlil.“

Po boku Zelenského se vydal do katedrály svatého Michala a k tablu, které v srdci města připomíná padlé obránce země. Zatímco oba státníci kráčeli Kyjevem, rozezněl se letecký poplach signalizující, že Rusko odpálilo na ukrajinské cíle další rakety.

Co Biden slíbil

Biden ve zveřejněném prohlášení avizoval další dodávku důležitého vybavení pro Ukrajinu v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun), včetně dělostřelecké munice, protipancéřových systémů a radarů pro sledování vzdušného prostoru. Koncem tohoto týdne by pak měly být oznámeny další sankce proti ruským elitám a společnostem.

Dvojice prezidentů pak spolu vystoupila v televizním vysílání. „Je to nejdůležitější návštěva v celé historii americko-ukrajinských vztahů,“ sdělil Zelenskyj, podle kterého byla pondělní jednání s Bidenem „velmi plodná“.

„Ukrajina je vám vděčná, pane prezidente,“ uvedla dále ukrajinská hlava státu směrem ke svému amerického protějšku. S odkazem na válku, které v jeho zemi zuří, pak zdůraznil, že „demokratický svět“ musí „tento historický boj vyhrát“.

Spekulace, které se potvrdily

Spekulace, že Joe Biden během své výpravy do Evropy - v úterý ho čeká projev ve Varšavě - navštíví i Ukrajinu, se ve veřejné debatě objevila již dříve. Prezidentovi asistenti prý ale po prozkoumání možností, jak by šéfa Bílého domu tajně dostali přes ukrajinské hranice, nakonec scénář „téměř vyloučili“. Usoudili totiž, že bezpečnostní riziko pro Bidena i Ukrajinu by za to nestálo.

Představitelé Bílého domu proto otázky na toto téma opakovaně odmítali a v neděli večer dokonce vydali prezidentův veřejný program na pondělí, podle kterého byl prezident stále ve Washingtonu a večer měl vyrazit do Polska. Ve skutečnosti už však byl na cestě přes oceán.

Že se situace nakonec vyvinula jinak, začalo v pondělí nad ránem ukazovat nejen dění na sociálních sítích. Na twitteru se totiž začala šířit videa, která zachycovala hermeticky uzavřené centrum Kyjeva, jehož ulice patřily pouze rychle jedoucí dlouhé koloně aut.

Zvěsti dále jen podpořilo náhlé prohlášení zmiňovaného Kuleby, který informoval, že se oproti plánu nezúčastní jednání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu. To proběhne odpoledne a mluvit se bude o dalším poskytování zbraní Ukrajině či o společných unijních nákupech munice.

Ministerstvo zahraničí záhy oznámilo, že Kyjev v pondělí očekává návštěvu jednoho z hlavních západních partnerů Ukrajiny. O koho se jedná, však v tu chvíli Kulebův náměstek Andrij Melnyk ještě neprozradil.

Místa, kde se Biden v Kyjevě objevil:

Později pak na twitteru začalo kolovat video, které zachycovalo Bidena ve společnosti Zelenského. Že se opravdu jedná o něj, na twitteru uvedla například i ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko za stranu Hlas. Informaci následně potvrdil také Bílý dům či Zelenského administrativa.

Velké gesto

Bidenova návštěva ve válkou zmítané zemi je velkým symbolickým gestem. Během několika dní navíc uplyne rok od začátku ruské invaze a podle mnohých vojenských analytiků Vladimir Putin, který symbolice sám holduje, si výročí možná připomene demonstrací síly.

Cesta amerického prezidenta navíc přichází měsíc poté, co se za oceán nečekaně vydal Volodymyr Zelenskyj. V USA tehdy jednal se samotným Bidenem, ale vystoupil také před americkým Kongresem, kde mimo jiné poděkoval za dosavadní podporu Ukrajiny.

Fotografie z Bidenovy návštěvy Kyjeva:

+4

Do Kyjeva v pondělí přijela také delegace z izraelského parlamentu a podle zdroje agentury Reuters by ho mohla navštívit i italská premiérka Giorgia Meloniová.

Na dvoudenní návštěvu Polska měl Biden z USA odletět v pondělí a jeho přílet se předpokládal v úterý ráno varšavského času. Setkat se má se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí bukurešťské devítky, mezi které patří i Česká republika.

Reklama

Doporučované