Hlavní obsah

Záchranáři se dostali k chlapci ve studni. Nehodu nepřežil

Foto: Profimedia.cz

Téměř čtyři dny se záchranáři na severu Maroka snažili o záchranu pětiletého Rajana, který spadl do studny hluboké 32 metrů.

Reklama

aktualizováno •

Úsilí o záchranu pětiletého Rajana, který spadl do hloubky 32 metrů na severu Maroka, po desítkách hodin skončilo. Záchranářům se podařilo dostat k chlapci a následně ho vyzvednout na povrch. Chlapec však nepřežil.

Článek

Záchranářům se během komplikované čtyřdenní operace podařilo dostat k pětiletému chlapci, který v úterý spadl do studně a uvázl v hloubce 32 metrů.

Nejnáročnější byla poslední fáze operace, kdy museli postupovat pouze po několika málo desítkách centimetrů za hodinu, aby nenarušili statiku a nezpůsobili chlapcovo zavalení. Detaily o zdravotním stavu hocha nebyly známé, záchranáři ho však naložili do sanitky.

Krátce po zprávě o vyzvednutí chlapce na povrch však přišla smutná zpráva. Marocký královský palác podle stanice 2M oznámil, že Rajan zemřel. Marocký král Muhammad VI. už podle informací místních médií kondoloval chlapcově rodině. „Při této smutné příležitosti Jeho Veličenstvo král vyjadřuje svou nejhlubší upřímnou soustrast všem členům rodiny zesnulého,“ uvedl královský palác.

Obavy ze sesuvu půdy

Snahy o záchranu trvaly desítky hodin a práce se nezastavily ani v noci.

„Už jsme téměř u něj, pracujeme bez přestání tři dny. Začíná se projevovat únava, ale všichni vytrvávají,“ řekl v pátek Abdas Salám Makúdí, který stál v čele operace. V sobotu místní média uvedla, že záchranáři se během pokračujících prací, které trvaly celou noc z pátku na sobotu, dostali k chlapci na vzdálenost 1,5 metru, uvedla BBC.

Operaci komplikovaly obavy ze sesuvu půdy. Záchranáři si navíc v sobotu nebyli jistí, zda je Rajan, který do studny spadl v úterý, stále naživu. Jeden ze záchranářů agentuře AFP řekl, že kamera, kterou se podařilo spustit dolů do studny, chlapce zachycuje pouze ​​zezadu, jak leží na boku. „V tuto chvíli není vůbec možné určit stav dítěte. Doufáme ale, že žije,“ řekl místní televizi Abdelhadi Tamrani.

Průměr šachty byl podle Tamraniho pouze 45 centimetrů. Záchranáři se tedy nemohli otvorem spustit dolů a chlapce jednoduše vyzvednout, informovala stanice Al-Džazíra.

Podle mluvčího marocké vlády Mustafy Baitase je navíc místní půda značně nestabilní a je příliš nebezpečné pokoušet se studnu rozšířit, což znamená, že jediným řešením byly výkopy okolo studny.

Do výkopů úzkých šachet mimo studnu se tak pustila těžká technika. Vyhloubila jinou šachtu, paralelní se studní, a pak následovaly práce na horizontální chodbě, která umožnila dostat se k chlapci.

Rayanův otec řekl zpravodajskému webu Le360, že jeho syn do studny spadl během oprav. „Rajan si tady hrál a kolem druhé hodiny odpoledne (v úterý) zmizel. Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studně. Stále doufám, že ho vytáhnou živého,“ řekla novinářům chlapcova matka.

Nadějně podle stanice Al-Arabíja vypadaly už čtvrteční pokusy záchranářů o chlapcovo vyzvednutí. „Záchrana dítěte se blíží,“ citovala stanice Baitase. „Naše srdce jsou s rodinou a modlíme se, aby se k ní co nejdříve vrátil,“ dodal mluvčí.

Záchranáři se však nakonec dostali během práce, která trvala i přes noc, pouze do hloubky 24 metrů. Marocká tisková agentura MAP nicméně uvedla, že alespoň dokázali chlapci poslat pomocí potrubí kyslík a vodu. Podle čtvrtečních záběrů z kamery, kterou se podařilo dolů spustit, je chlapec naživu a hýbe rukou.

Během pátku se zatím podařilo záchranářům postoupit do 27 metrů s „nadějí dosáhnout hloubky 32 metrů v příštích několika hodinách“, citovala záchranné složky agentura MAP. Záchranáři pak budou kopat tři metry vodorovně „mezi šachtou a studnou, aby dítě vyzvedli“, uvedla agentura.

Na místo byl vyslán lékařský tým, aby provedl prvotní vyšetření a případnou resuscitaci po chlapcově záchraně. V pohotovosti byl také vrtulník pro převoz do nemocnice.

Drama na severu Maroka díky místním médiím a sociálním sítím, kde se hojně šíří heslo #SaveRayan (Zachraňte Rajana), sledují desetitisíce lidí nejen v severní Africe. Snímky ze záchranné operace na svých sociálních sítích sdílel například marocký fotbalista a hvězda pařížského klubu PSG Achraf Hakimi.

Reklama

Související témata:

Doporučované