Hlavní obsah

Británie ukázala mince s Karlem III. Na rozdíl od královny na nich nemá korunu

Foto: Profimedia.cz

Oficiální portrét Karla III., který se objeví na nových mincích, byl podle britských médií navržen tak, aby králi dodával přístupný vzhled.

Reklama

aktualizováno •

Do oběhu se dostanou během několika týdnů a budou cirkulovat společně s mincemi s podobiznou zesnulé královny Alžběty II.

Článek

Británie už zná podobu nových mincí s portrétem krále Karla III., který usedl na britský trůn poté, co v září zemřela jeho matka, královna Alžběta II.

Podobizna nového britského krále se objeví na minci v hodnotě 50 pencí a na pamětní minci v hodnotě 5 liber, píše stanice BBC.

Stejně jako předchozí britští králové – a na rozdíl od zesnulé královny – na nich Karel III. nebude mít na hlavě korunu. Jeho pohled bude směřovat doleva, podle staleté tradice, která velí, že nastupující panovník má hledět opačným směrem než jeho předchůdce.

Za novou podobou mincí stojí britský sochař Martin Jennings. Oficiální portrét byl podle britských médií navržen tak, aby králi dodával přístupný vzhled. Této snaze odpovídá i text, který podobiznu doprovází. Zatímco předchozí britští panovníci v něm byli označováni za pomoci latinské verze svého jména, nový král je „podepsán“ jako Karel III. namísto Carolus.

Karel III. podobiznu, která se objeví na mincích, osobně schválil a řekl, že je s ní spokojen.

Foto: Profimedia.cz

Druhé strany nových mincí připomínají odkaz zesnulé královny.

Druhá strana nové pamětní mince v hodnotě pěti liber zobrazuje dva nové portréty královny, jež mapují její dlouhou životní cestu – od mladé panovnice až po letitou královnu, která se pro mnohé Brity stala synonymem stability.

Mince v hodnotě 50 pencí zase připomíná královninu korunovaci. Na její počest je na druhé straně použita kopie návrhu, který se v roce 1953 objevil na koruně.

Britská královská mincovna začne sběratelům nové mince prodávat už začátkem příštího týdne. Mince v hodnotě 50 pencí bude k dispozici pro běžné použití před koncem roku. Distribuována bude podle poptávky bank, stavebních spořitelen a pošt.

V oběhu současně zůstanou i mince se zesnulou královnou. Mince s podobiznou matky a syna budou cirkulovat bok po boku ještě po mnoho let, vysvětluje výkonná ředitelka královské mincovny Anne Jessopp, podle níž mince obvykle vydrží přibližně dvacet let.

Od začátku příštího roku se začnou razit mince v hodnotě jedné pence až dvou liber se stejným vyobrazením krále Karla III. Do oběhu budou vyslány, aby nahradily poškozené a opotřebované mince nebo pokryly mimořádnou poptávku.

Oprava: Původní verze článku špatně překládala britský pojem „building societies“, opravili jsme na stavební spořitelny. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované