Hlavní obsah

„Měla jsem jeho hlavu v klíně, když umíral.“ Británií otřásla vražda chlapců

Foto: Shutterstock.com

Britská policie zadržela dva podezřelé. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V britském Bristolu došlo v sobotu večer k pobodání dvou chlapců ve věku 15 a 16 let. Oběti byly z místa převezeny do nemocnic, ve kterých v neděli ráno zemřely na následky poranění. Policie hovoří o šoku a brutalitě.

Článek

V sobotu večer došlo v britském Bristolu k útoku nožem, během kterého zemřeli dva dospívající chlapci ve věku 15 a 16 let. Případ se momentálně vyšetřuje jako dvě vraždy, píše The Guardian.

Za útokem stála zřejmě skupina několika osob, která z místa činu odjela autem. Policie čin označila za „šokující a tragický“. Rovněž potvrdila, že v souvislosti s případem zatkla čtyřiačtyřicetiletého muže a patnáctiletého chlapce. Policie rovněž zabavila vozidlo, ve kterém pachatelé odjeli.

Policie hledá další podezřelé

Podle velitele bristolské oblasti nadporučíka Marka Runacrese, který vyšetřování vede, policie pátrá po dalších podezřelých. Na tiskové konferenci poblíž místa nehody řekl: „Hledají se další podezřelí ze skupiny, o níž se domníváme, že je za to zodpovědná. Určitě existují další podezřelí, kteří jsou do incidentu zapojeni kromě těch dvou, kteří byli zatím zadrženi.“

Nadporučík dodal, že v této fázi není jasné, zda útočníci znali oběti. Po ohlášení incidentu policie dorazila na místo trestného činu během několika minut a poskytla první pomoc. Oběti utrpěly bodná zranění a byly převezeny sanitkou do dvou nemocnic – Southmeadské nemocnice a Bristolské královské nemocnice pro děti – kde v neděli brzy ráno zemřely.

Runacres vyzval všechny svědky, aby se přihlásili, zvláště pokud v době pobodání cestovali autobusem po Ilminster Avenue. Řekl, že policisté chtěli „hovořit s lidmi, kteří byli v tom autobuse, aby zjistili, zda mohou poskytnout nějaké informace, zda neviděli někoho v okolí, kdo by nám mohl pomoci s našimi dotazy“.

Utrpení pro celou komunitu

Dodal: „Tragédie, jako je tato, je strašné povahy. Způsobuje utrpení a rozrušení všem v komunitě. Cítíte se hluboce rozrušeni a frustrováni, že k takovýmto případům může dojít kdekoli. Je to demoralizující. Ale rozhodl jsem se s týmem policistů identifikovat ty zodpovědné a postavit je před soud.“

V prohlášení policie se dále uvádí, že „toto je neuvěřitelně šokující a tragický incident, kdy bohužel zemřeli dva mladí chlapci, kteří měli celý život před sebou.

Poblíž místa má být zřízena mobilní policejní stanice, která by pořizovala svědecké výpovědi a shromažďovala záběry CCTV a zvonků.

Nedělní večer vigilie

V neděli večer se konala vigilie. Jedna z místních žen řekla vypověděla pro The Guardian, jak držela jednu z obětí na klíně, když na místo přijížděly záchranné složky. Julie O’Reilly byla jednou z asi 150 přítomných. „Byla jsem tam. Vyšla jsem k mladému chlapíkovi na zemi – vyšla jsem k němu. Měla jsem jeho hlavu na klíně. Snažila jsem se mu říct: ‚Zůstaň s námi, zůstaň s námi – máme pomoc.‘ To bylo minulou noc. Nemohu to dostat z hlavy. Byl to dobrý kluk,“ podotkla.

Další místní žena uvedla: „Je to šokující, opravdu smutné. Já sama mám děti. Moje děti tady musí vyrůstat.“

Lidé na místo nosí květiny a svíčky. Drželi také minutu ticha. Jedna žena řekla: „Už toho bylo dost,“ když promluvila k davu a vyzvala rodiče, aby zaujali tvrdší postoj ke kriminalitě v oblasti.

Runacres v souvislosti s případem apeloval na veřejnost, aby o případu nešířila detaily. „Rád bych připomněl, jaký dopad může mít sdílení snímků, záběrů nebo dokonce diskuze o incidentu na internetu na rodiny obou chlapců. Už tak prožívají nejtěžší chvíle a vy jim můžete způsobit další rozrušení,“ citoval The Guardian vyšetřovatele.

Aktualizováno o další informace bristolské policie a svědectví, která přinesl The Guardian.

Reklama

Doporučované