Hlavní obsah

Stále více firem oznamuje, že dočasně zastavují plavby přes Rudé moře

Foto: StockStudio Aerials, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vzhledem k pokračujícím útokům na tankery proplouvající Rudým mořem oznamují další velké firmy dočasné přerušení využívání této obchodní cesty.

Článek

Ropný gigant BP oznámil, že po nedávných útocích na plavidla ze strany povstaleckých Húsíů v Jemenu pozastavuje veškerou přepravu ropy přes Rudé moře, informuje BBC. Britská společnost se tak rozhodla kvůli „zhoršující se bezpečnostní situaci“, uvedla však, že se jedná o dočasný krok.

Podle agentury Reuters ke stejnému kroku přistoupila i tchajwanská přepravní společnost Evergreen. Ta uvedla, že lodě, které měly jen proplout Rudým mořem, budou volit novou trasu přes mys Dobré naděje a že společnost přestává s okamžitou účinností přijímat izraelské náklady. Zastavení příjmu nákladu z Izraele oznámila i čínská společnost Orient Overseas Container Line (OOCL).

Už minulý týden oznámil, že se Rudému moři vyhne, největší námořní přepravce Mediterranean Shipping Co. (MSC), před tím tak učinily i dánská společnost Maersk a německá přepravní firma Hapag-Lloyd.

Rudé moře je jednou z nejdůležitějších světových tras pro přepravu ropy a pohonných hmot i spotřebního zboží. Íránem podporovaní jemenští povstalci Húsíové se zaměřují na lodě proplouvající úžinou Báb al-Mandab –⁠ známou také jako Brána slz –⁠, což je průliv široký 32 km a pověstný tím, že plavba v něm je nebezpečná.

Povstalci se přihlásili k podpoře Hamásu a uvedli, že se zaměřují na lodě plující do Izraele. Proti plavidlům vlastněným cizinci používají bezpilotní letouny a rakety. Není však jasné, zda všechny lodě, na které zaútočili, do Izraele skutečně směřovaly.

Reklama

Doporučované