Hlavní obsah

Britští poslanci schválili jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Oteera

Britský návrh zákona by měl zabránit dětem mladším patnácti let v legálním nákupu tabákových výrobků. Ilustrační foto.

Reklama

Návrh prosazovaný premiérem Rishim Sunakem prošel prvním čtením. Jeho přijetí by znamenalo, že lidé narození v roce 2009 a později by si v Británii nikdy nemohli legálně koupit cigarety.

Článek

Britská Dolní sněmovna udělala první krok k přijetí jednoho z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě, píše agentura Reuters. Návrh prosazovaný konzervativním premiérem Rishim Sunakem přijala v prvním čtení.

Plán by fakticky znamenal, že lidé, kterým je v současnosti 15 let a méně, by si v Británii nikdy nemohli legálně koupit cigarety a tabákové výrobky.

Pro návrh bylo 383 poslanců, proti 67. Plán by premiér neprosadil bez podpory opozice. Sunak kvůli návrhu čelí odporu své Konzervativní strany, a to v roce, kdy ho čekají parlamentní volby, v nichž mu průzkumy předvídají drtivou porážku.

Proti se staví například bývalí premiéři Liz Trussová a Boris Johnson. Podle nich by se stát neměl vměšovat lidem do životního stylu. Podle premiéra ale plán pomůže bojovat s jednou z nejčastějších příčin smrti a vážných nemocí, které se dá navíc bez problémů předcházet.

Sunakův plán kritizovaly i tabákové společnosti s obavou, že dojde k nárůstu poptávky po tabákových výrobcích na ilegálním trhu. Návrh stejně nesouhlasně komentovala i ministryně obchodu Kemi Badenochová, která s ním sice jakožto nekuřačka souhlasí, považuje jej však za palivo pro černý trh.

Podle údajů britského statistického úřadu kouřilo v roce 2022 kolem 6,4 milionu Britů, což představuje 13 procent dospělé populace. Tyto hodnoty jsou nižší oproti evropskému průměru, který činí 17 až 23 procent.

Podobně přísný zákon, jako projednává Británie, přijal před lety i Nový Zéland. Nová konzervativní vláda ho ale letos zrušila ještě před tím, než začal platit.

Reklama

Doporučované