Hlavní obsah

Bruselská policie ukončila sjezd konzervativců. Mířil na něj i Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jeff Spicer / Getty Images

Projev bývalého europoslance Nigela Farage z Velké Británie přerušila bruselská policie.

Reklama

„Jednoduše zrůdné,“ komentoval hlavní strůjce brexitu Nigel Farage postup policie, která v úterý ukončila plánovaný sjezd evropských pravicových konzervativců. Zúčastnit se měl i maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie v Bruselu v úterý ukončila probíhající setkání evropských pravicových stran politiků. Konference o národním konzervatismu měla během dvou dnů přivítat britského politika Nigela Farage, někdejšího kandidáta na prezidenta Francie Erica Zemmoura nebo maďarského premiéra Viktora Orbána. Strážníci přijeli na místo konání ve společenském centru Claridge poblíž Evropské čtvrti hned dvakrát - nejdříve po 11. hodině a po dvou hodinách znovu.

Architekt brexitu Farage měl hlavní projev přednést v 11 hodin dopoledne, ale byl policií přerušen. Když se znovu dostal na pódium, pokáral bruselské úřady za to, že se pokusily akci zrušit. Jejich postup označil za „jednoduše zrůdný“. „Věděl jsem, že v Bruselu nebudu vítán,“ rozčiloval se bývalý europoslanec.

O dvě hodiny později, kolem 12:45, byla akce zrušena úplně. Policie předala oficiální rozkaz místnímu organizátorovi akce Anthonymu Gillandovi. Dala mu 15 minut na přečtení a podepsání třístránkového dokumentu.

„Jedním z důvodů, který jsme dostali – není to jediný důvod –, je, že odpoledne kolem 17. hodiny se bude konat kontraprotest, a jde o to, že policie není schopna na této akci chránit svobodu projevu,“ řekl Gilland.

„Úřady se rozhodly akci ukončit kvůli možnosti výtržností,“ citoval jednoho policistu bruselský server Politico. Tamní starosta Emir Kir uvedl, že vydal nařízení, které konferenci zakázalo v zájmu „veřejné bezpečnosti“.

Prostory Claridge přitom byly již třetím místem konání konference. První prostor - Concert Noble - akci odmítl na nátlak socialistického starosty Bruselu Philippa Close. Liberální starosta Etterbeeku poté vyvinul tlak na luxusní hotel Sofitel, aby konferenci rovněž zrušil.

Reklama

Doporučované