Hlavní obsah

Bývalý úředník Zelenského kanceláře čelí obvinění kvůli podezřelému majetku

Foto: Profimedia.cz

Bývalý zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Andriij Smyrnov.

Bývalý zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny získal v letech 2020–2022 majetek, který hodnotou výrazně převyšoval jeho příjmy. Část navíc nakoupil nezvykle výhodně a registroval jej na lidi ze svého okolí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedoucí ukrajinské Specializované protikorupční prokuratury (SAPO) oznámil, že bývalý vysoký státní úředník je podezřelý z nezákonného obohacování. Částka, jejíž nejasný původ je předmětem vyšetřování, se odhaduje na 15,7 milionu ukrajinských hřiven (asi devět milionů korun).

Jméno úředníka nebylo zveřejněno, agentura Interfax-Ukraine News však zjistila, že se jedná o Andriije Smyrnova, bývalého zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Smyrnov následně potvrdil, že se vyšetřování týká jeho. „Potvrzuji zprávy médií, že mi bylo doručeno oznámení o podezření. Je to událost, kterou jsem dlouho očekával vzhledem k tomu, že byla oznámena téměř půl roku před dnešním dnem všemi možnými způsoby. Pro mě se nestalo nic neobvyklého. Taková je moderní realita politiky. Jsem přesvědčen o své pravdě a budu ji dokazovat všemi dostupnými prostředky,“ uvedl ve vyjádření pro web deníku Ukrajinská pravda.

Smyrnov čelí podezření, že v letech 2020–2022 získal majetek, jehož hodnota výrazně převyšovala jeho oficiální příjmy, které mohl za toto období získat. Konkrétně šlo o dva automobily značek Mercedes-Benz a Volkswagen, dva motocykly, tři parkovací místa v Kyjevě, byt v lukrativním rezidenčním komplexu ve Lvově a pozemek v Zakarpatí.

„Aby zatajil existenci tohoto majetku, převedl úředník většinu z něj na svého bratra, přičemž si ponechal právo s ním v plném rozsahu nakládat. Motocykl Honda pak přihlásil na kamaráda, později ho přeregistroval na sebe,“ informoval odbor podle webu Novynarnia.

Podezřelé Smyrnovovy majetky poprvé zmapoval server Ukrajinská pravda. Jeho novináři v únoru 2023 zjistili, že si úředníkův bratr koupil výše zmiňovaný byt a pozemky za výrazně nižší cenu, než byla aktuální hodnota na trhu. Ani jeden z bratrů navíc tehdy nedokázal jasně vysvětlit, proč byla cena nižší, ani odkud pocházejí peníze použité na nákup.

Po zveřejnění článku zahájili vyšetřování detektivové SAPU a Národního protikorupčního úřadu (NABU). Zelenskyj následně 29. března Smyrnova odvolal z funkce.

Doporučované