Hlavní obsah

Cameron letěl za Trumpem a teď míří žádat o pomoc pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Britský ministr zahraničí David Cameron.

Reklama

Britský ministr zahraničí David Cameron míří do Washingtonu, kde bude naléhat na americké zákonodárce, aby schválili další pomoc Ukrajině ve válce proti Rusku.

Článek

David Cameron jednal v rámci snahy posílit podporu Ukrajiny s Donaldem Trumpem, se kterým se setkal na Floridě. Informoval o tom web The Guardian, podle něhož Cameron také žádá o uvolnění 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) z amerického balíčku pomoci pro Ukrajinu.

„Před svou návštěvou Washingtonu se dnes ministr zahraničí setká na Floridě s bývalým prezidentem Trumpem. Setkání ministrů s opozičními kandidáty je běžnou praxí v rámci jejich běžného mezinárodního angažmá,“ uvedl v pondělním prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí, aniž by upřesnil, za jakým účelem se státníci setkávají.

Podle deníku The Telegraph se Cameronova první schůzka s Trumpem od jeho odchodu z úřadu týkala Ukrajiny, války v Gaze a budoucnosti NATO. Trump ohledně pomoci Ukrajině opakovaně vyjádřil pochybnosti, připomněl web The Guardian.

Stejně tak Trump zpochybňuje americké závazky vůči NATO. Na předvolebním mítinku v polovině února řekl, že pokud evropské země nezačnou platit více, povzbudí Rusko, ať si dělá, co chce.

Podle deníku The Guardian Cameron při své návštěvě Washingtonu upozorní, že úspěch Kyjeva v boji proti Rusku je „životně důležitý pro americkou a evropskou bezpečnost“, a vyzve zákonodárce, aby schválili další pomoc této zemi. Cameron bude jednat se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem, poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a vůdcem republikánů v Senátu Mitchem McConnellem.

Reklama

Doporučované