Hlavní obsah

Châteaux po našom. Fotografka nasnímala slovenské zámky v rozkladu

Kdysi bývaly největší pýchou, nyní jsou největší ostudou. Fotografka zmapovala žalostný stav památek na Slovensku.

Reklama

Článek

Aktuálně se na seznamu Slovenského památného fondu nachází 443 evidovaných zámečků. Přibližně třetina z nich se nachází v tristním až dezolátním stavu.

Fotografka Jana Šturdíková se proto rozhodla rozšířit svou knihu Châteaux po našom, které vydalo nakladatelství Positif, o nové vydání, kam zařadila více než 130 nových emocionálně nezabarvených fotografií opuštěných a chátrajících šlechtických sídel na Slovensku.

Kulturní dědictví v rozkladu začalo autorku zajímat již během jejích studií fotografie na ITF v Opavě. Tehdy se jí do rukou náhodou dostal časopis s článkem o zámku v Želiezovcích. Kdysi tam působil světoznámý skladatel Franz Schubert nebo třeba slavný cukrář Franz Sacher. „Text doprovázela fotografie objektu, který vypadal na spadnutí. Připadlo mi to jako velký nepoměr. Na jedné straně se pyšníme bohatou historií, ale na druhé straně se o tento odkaz nedokážeme postarat,“ říká Jana Šturdíková..

+11

Bývalá šlechtická sídla nejsou v knize rozdělena podle období nebo architektonického slohu, nýbrž podle jejich posledních využití – školy, posilovny, skladiště nebo třeba kadeřnictví.

Fotografie jsou svědectvím o rozsáhlé proměně, kterou prošla slovenská společnost v důsledku politických proměn ve 20. a 21. století. (Majetková reforma vznikajícího Československa, která započala v dubnu 1919, druhá světová válka, nástup komunismu v roce 1948 a následně dlouhá léta špatného zacházení a nevhodných přestaveb až po restituce po roce 1989.)

Ale jsou také – v neposlední řadě – výpovědí o složitém vztahu ke kulturním hodnotám.

Redakce Seznam Zpráv fotografie publikuje se svolením autorky.

Reklama

Související témata:

Doporučované