Hlavní obsah

Chlapec z Gazy chtěl být influencerem. Proslavil se až po smrti

Foto: Facebook Avního al-Dúse

Avní al-Dús na snímku ze svého facebookového profilu.

Reklama

Video 13letého Avní al-Dúse zhlédlo na platformě YouTube na 4,6 milionu uživatelů. Stalo se tak ale až po chlapcově smrti, kterou způsobila izraelská bomba. Dům jeho rodiny zasáhla hned první den války v Pásmu Gazy.

Článek

Redakce západních médií zpravidla o mrtvých civilistech z řad Palestinců v Pásmu Gazy píší jen jako o číslech.

Kromě jmen padlých vůdců teroristického hnutí Hamás se tak čtenář o osudech konkrétních lidí nic nedozví.

Třináctiletý Gazan Avní al-Dús se o vánočních svátcích stal první dětskou obětí bombardování, u níž tomu bylo jinak.

Dům jeho rodiny byl zasažen jen pár hodin poté, co teroristé z Hamásu napadli jih Izraele, kde zavraždili asi 1200 lidí a dalších 240 vzali jako rukojmí.

Inženýr Avní

Avní přišel o život spolu s rodiči a čtyřmi sourozenci – staršími sestrami a mladšími bratry. „Na budovu náhle spadly dvě bomby a zničily ji. Moje žena a já jsme měli štěstí, že jsme přežili, protože jsme zůstali v nejvyšším patře,“ vylíčil chlapcův strýc Muhammad. On i jeho soused vypověděli, že nedostali žádné varování. „Bylo to náhlé, prostě bum,“ řekl soused.

Podle vyprávění Avní miloval počítače a hry a zbožňoval youtubery, kteří si z jeho koníčku udělali kariéru. „Chtěl být jako oni – mít followery a fanoušky,“ řekla BBC chlapcova teta Ala’a.

Označila ho za šťastného, sebevědomého a ochotného chlapce, který jí vždy podržel dveře. Další z příbuzných mu kvůli lásce k počítačům říkal „inženýr Avní“.

Hoch se ostatně zkoušel na YouTube prosadit. „Teď mi dovolte, abych se představil: Jsem Palestinec z Gazy, je mi 12 let. Cílem tohoto kanálu je oslovit 100 tisíc odběratelů, 500 tisíc nebo jeden milion,“ říká v krátkém videu, na které upozornila stanice BBC. „Mír s vámi,“ loučil se v srpnu 2022 s diváky.

Na fotografiích, které sdílel na svém facebooku, stojí před tabulí a ukazuje spolužákům počítač, zatímco vede lekci technologií organizovanou v rámci programu „malých učitelů“. 

Obrázky zveřejněné na facebookové stránce jeho školy pak dokládají, že získal řadu ocenění.

Ašraf al-Dús, vzdálený příbuzný, který pracuje jako programátor a pomáhá provozovat několik kanálů na YouTube, pro změnu vyprávěl, že ho teenager často kontaktoval a žádal o radu.

„Přál bych si tě znát“

Osud 13letého hocha se pro mnohé stal symbolem utrpení dětí v Gaze. „Přál bych si tě znát dřív, než jsi zemřel,“ stojí v jednom komentáři pod výše zmíněným videem.

Na chlapcovu smrt jako první upozornil kuvajtský youtuber AboFlah, který na svém videu pláče a odchází od kamery v okamžiku, kdy objeví zprávy od Avního.

V jedné z nich chlapec psal: „Nic se nevyrovná palestinské zimě v Gaze; atmosféra je legendární. Pijeme sahlab, je to tak dobré. Také jíme pečené kaštany. Doufám, že přijedete do Palestiny . Hodně lásky.“

AboFlaha smrt jeho obdivovatele velmi zasáhla. „To, co vidíte, je od srdce. Nemohl jsem zastavit slzy,“ řekl BBC, když se zamýšlel nad videem, jež nahrál v říjnu. „Bylo dojemné slyšet, že ke mně vzhlížel jako ke vzoru.“

Válečný zločin, píše Amnesty

O úmrtí Avního rodiny informovala na svém webu i lidskoprávní organizace Amnesty International, která útok na obytný dům označila za válečný zločin.

Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví (jejichž správnost už potvrdila i izraelská armáda) tvoří děti přes třetinu z více než 21 tisíc zabitých Palestinců. Dětský fond OSN – UNICEF – pak Gazu označuje za „nejnebezpečnější místo na světě pro děti“.

Izraelská armáda se k tomuto konkrétnímu úderu nevyjádřila, ale uvedla, že zasáhla vojenské cíle a že Hamás má „zdokumentovanou praxi operování z blízkosti a uvnitř hustě obydlených oblastí“.

V prohlášení armáda dále uvedla, že „lituje jakékoli újmy způsobené civilistům nebo civilnímu majetku v důsledku jejích operací a prověřuje všechny své operace, aby se poučila a zlepšila a zajistila, že veškerá činnost byla v souladu s operačními postupy a zákonem“.

Reklama

Doporučované