Hlavní obsah

Čtyřicítka Muskových satelitů shoří v atmosféře

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze startu rakety Falcon 9, která nesla na oběžnou dráhu zničené satelity.

Reklama

Geomagnetická bouře překazila cestu většiny ze 49 družic firmy SpaceX vystřelených do vesmíru minulý týden v rámci budování internetové sítě Starlink, oznámila kosmická společnost miliardáře Elona Muska.

Článek

Očekává, že až 80 procent z poslední skupiny družic nakonec shoří v atmosféře, místo aby dosáhlo zamýšlené oběžné dráhy. SpaceX už má pod hlavičkou projektu Starlink, jehož cílem je zpřístupnění internetu kdekoliv na Zemi, ve vesmíru na 2000 satelitů.

„Satelity vypuštěné ve čtvrtek bohužel v pátek významně zasáhla geomagnetická bouře,“ uvedla americká společnost. Zmiňovaný fenomén je výsledkem interakce mezi proudy nabitých částic označovanými jako sluneční větry a zemským magnetickým polem, vysvětluje deník The Guardian.

„Tyto bouře způsobují oteplení atmosféry a zvýšení hustoty atmosféry v našich nízkých startovních výškách,“ pokračuje prohlášení SpaceX.

Intenzita bouře měla podle firmy za následek vyšší „atmosférický odpor“ než při předchozích startech a nově vypálené satelity nakonec nedokázaly provést manévry potřebné pro dosažení kýženého orbitu.

„Až 40 ze satelitů se vrátí do atmosféry Země, nebo už se vrátilo,“ uvádí SpaceX. Přístroje jsou navržené tak, aby při pádu k Zemi shořely, a podle výrobce aktuální problémy nepředstavují žádnou hrozbu, ať už jde o dopady částí na zem, nebo kolize s jinými satelity.

SpaceX od startu projektu Starlink vynesl do vesmíru více než 2000 družic a má souhlas od amerických úřadů na navýšení jejich počtu až na 12 tisíc, ačkoli původně Muskova firma počítala pouze se 1440 satelity. Neustále rozšiřovaná síť má přinést vysokorychlostní internetové připojení do všech koutů světa a také peníze pro další vesmírné ambice amerického miliardáře.

Aktuálně se společnost SpaceX pokouší obnovit internetové spojení souostroví Tonga, které v lednu zasáhla tsunami po výbuchu sopky. V důsledku toho je poškozený podmořský internetový kabel, který zemi spojuje se světem.

Tým z Muskovy společnosti staví na Fidži stanici, která by umožnila připojit Tongu k internetu právě pomocí satelitů. Podle novozélandského serveru Stuff o tom informoval fidžijský generální prokurátor Aiyaz Sayed-Khaiyum. Jeho úřad ani společnost SpaceX ale neprozradily žádné podrobnosti.

Reklama

Doporučované