Hlavní obsah

Cyklon Belal se přehnal přes ostrov Réunion a způsobil záplavy. Míří k Mauriciu

Foto: Profimedia.cz

Zaplavené silnice ve městě Saint-Paul na francouzském ostrově Réunion.

Reklama

Cyklon Belal zasáhl francouzský zámořský departement Réunion v Indickém oceánu. Na ostrově teď sčítají škody, podle místního prefekta bouře naštěstí nenaplnila nejhorší obavy místních. Cyklon se nyní blíží k ostrovu Mauricius.

Článek

Na ostrově Réunion, kde žije asi 860 000 obyvatel, jeden člověk zemřel. Podle britského webu BBC se jednalo o člověka bez domova, který podle úřadů odmítl nouzové ubytování.

Již dříve, když se cyklon blížil k ostrovu, úřady na Réunionu zvýšily stupeň bouřkové pohotovosti na fialový, tedy nejvyšší stupeň. Tato výstraha zakazuje opustit úkryt i policistům a záchranářům. Později byl stupeň výstrahy snížen na červený, což úřadům umožnilo nabídnout postiženým pomoc.

Navzdory varováním se zdá, že Réunion byl nejhoršího dopadu cyklonu ušetřen, jelikož se oko bouře přesunulo na sever. Jerôme Filippini, prefekt regionu, uvedl, že bouře neměla „katastrofický charakter“, jak se původně obával. Hygienici však lidem doporučili, aby nepoužívali vodu z vodovodu k pití ani k vaření. Přibližně čtvrtina domácností na ostrově byla v pondělí bez elektřiny - tisíce domácností byly bez tekoucí vody.

„Cyklon nás rozhodně neminul, ale zaostal za katastrofou, kterou jsme očekávali. Už vidíme konec tunelu, pokud bude Belal tak hodný a nepřipraví nám dnes večer nebo zítra ráno nějaké překvapení,“ uvedl prefekt Filippini.

Na Mauriciu také zemřel jeden člověk - motocyklista, informoval o tom web BBC s odvoláním na místní policii. Podle úřadů na ostrově se bouře v úterý přesune na jih. V platnosti je výstraha před cyklonem třetího stupně ze čtyř možných. „Belal se nebezpečně blíží k Mauriciu a představuje hrozbu,“ uvedla mauricijská meteorologická služba.

S nejhorším počasím se potýkají lidé na jihu ostrova. Od 20:00 místního času (16:00 SEČ) tam platí zákaz vycházení, který potrvá až do úterního poledne. V 16:30 místního času bylo uzavřeno mezinárodní letiště v zemi, vládní úřady, banky a další firmy a zaměstnanci byli před očekávaným přívalovým deštěm posláni domů, napsala agentura AFP. Vyhnout se mají lidé také úbočí hor, kde hrozí sesuvy půdy.

Příspěvky na sociálních sítích ukazují, jak jsou v Port Louis zaplavena nebo odplavena vozidla. Část vody již ustoupila, což odhalilo spoustu poškozených aut. „Když ve 12:30 (10:30 SEČ) všechny kanceláře z nařízení vlády zavřely, vyvolalo to velkou paniku. Mnoho lidí nenašlo svá auta, to moje odplulo asi 500 metrů. Je to vážné, v životě jsem nic takového neviděl,“ řekl AFP padesátiletý zaměstnanec banky.

Reklama

Doporučované