Hlavní obsah

Dal pokyn k palbě a zmizel. USA pohřešují na Ukrajině třetího veterána

Foto: Shutterstock.com

Grady Kurpasi podle kamaráda původně nechtěl na Ukrajině bojovat, ale zapojil se mezi dobrovolníky. Ilustrační snímek.

Reklama

Grady Kurpasi je již třetí Američan nezvěstný ve válkou zmítané Ukrajině. Na rozdíl od předchozích dvou ztracených vojáků se ale o jeho osudu nic neví.

Článek

Na Ukrajině se pohřešuje další americký voják. Informaci pro americkou CNN v pátek potvrdila jeho manželka. Naposledy o vysloužilém veteránovi z Iráku Gradym Kurpasim jeho žena a přátelé slyšeli mezi 23. a 24. dubnem.

Kapitán Grady Kurpasi sloužil u americké námořní pěchoty 20 let. Z armády odešel loni v listopadu. Podle jeho bývalého podřízeného z námořnictva a kamaráda George Heatha, se rozhodl zapojit mezi dobrovolníky na Ukrajině.

„Domníval se, že má dovednosti, kterými by mohl pomáhat…Chtěl jít a ukrajinskému lidu pomoci. Neměl úplně v plánu bojovat,“ uvedl Heath.

Válečný veterán dorazil podle CNN na Ukrajinu 7. března. Do Kyjeva se dostal o dva týdny později. Společně s dalšími vojáky se na konci dubna přesunul do okolí Chersonu na pozorovací pozici. Krátce poté přestal se svými blízkými v USA komunikovat.

Podle Heatha se Kurpasi a další vojáci dostali 26. dubna pod palbu. Bývalý mariňák a další voják se následně „vydali podívat, co se děje“, takže pozorovací místo opustili. Kurpasi pak vysílačkou zavolal, aby ukrajinští vojáci opětovali střelbu. To byl podle Heatha jeho poslední kontakt s někým dalším. Dění se mu podařilo rekonstruovat na základě rozhovorů s ostatními vojáky v posledních týdnech, dodává.

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že o zmizelém Američanovi na Ukrajině ví, řekl mluvčí resortu Ned Price.

Od začátku války na Ukrajině je tak Grady Kurpasi třetí občan Spojených států amerických, který se na Ukrajině pohřešuje. Již dříve americká média informovala o pravděpodobném zajetí dvou bývalých vojáků Alexandera Druekeho a Andyho Huynha. Tématu jsme se více věnovali v článku níže.

Přestože americké úřady zatím zajetí Druekeho a Huynha nemohou potvrdit, na sociální síti Telegram se objevil snímek s muži, kteří je připomínají. Podle CNN je fotografie ze zadní části dodávky, kde dva muži sedí s rukama za zády a dívají se do kamery. Snímek zveřejnil nejmenovaný ruský blogger. Přesto zatím není možné určit, kdo a kdy ho pořídil.

Američané v souvislosti se svými zmizelými občany nejsou s Moskvou v kontaktu. Nemají totiž zatím „věrohodný důkaz“, že by muži byli v ruském zajetí, a ani Rusko to zatím nedeklarovalo.

„Pokud budeme mít pocit, že by takový kontakt přes naši ambasádu v Moskvě nebo jiným způsobem přispěl ke zjištění dalších informací o tom, kde se (Američané) nacházejí, nebudeme váhat a navážeme ho,“ dodal mluvčí Price.

Reklama

Doporučované