Hlavní obsah

Další úder, kam to bolí: Rusové zasáhli na východě Ukrajiny plynárnu

Foto: AP Photo/Roman Hrytsyna, ČTK

Jeden z následků nedávného raketového útoku Rusů na Kyjev.

Reklama

S přicházející zimou roste spotřeba energie. A Ukrajina má vážný problém, protože Rusové soustavně útočí na energetickou infrastrukturu země, kterou napadli. Ochromení sítě vede k častým výpadkům.

Článek

Kyjev ve čtvrtek přikryla lehká sněhová pokrývka, což pro ukrajinskou metropoli znamená v tuto chvíli jediné – další nároky na rozvodnou síť. Ta je již dlouhou dobu vystavena těžkým zkouškám a ukrajinské domácnosti čelí častým výpadkům. Provozovatel ukrajinské sítě Ukrenerho ve čtvrtek oznámil další omezení spotřeby energie a varoval před nutnými výpadky, které jsou potřebné pro stabilizaci sítě, napsala agentura AFP.

Ruská armáda od útoků sebevražednými drony z 10. října cíleně míří na civilní infrastrukturu země, kterou napadla. Mezi poslední terče ruského bombardování, které se Rusům podařilo zasáhnout, patří zařízení na výrobu plynu na východě země, napsala ve čtvrtek BBC.

Jedná se o zařízení společnosti Naftogaz na východě země. Společnost uvedla, že její zařízení na výrobu plynu byla terčem „masivního útoku“. Ruské rakety dopadaly ve čtvrtek ráno rovněž na město Dnipro a místní továrnu na rakety. Podle ukrajinských úřadů bylo po útoku nejméně 14 osob převezeno do nemocnice se zraněním.

Exploze hlásili ráno i obyvatelé Kyjeva, kde napadl první sníh, ale mnozí si ráno nemohli zatopit.

Protivzdušné obraně se podařilo v Kyjevě sestřelit dvě řízené střely. Při nočním ostřelování v Záporožské oblasti zahynuli při ostřelování bytového domu čtyři lidé. Na jiných místech v zemi zafungovala protivzdušná obrana.

Reklama

Doporučované